Évfordulós mozi

2022.02.25. 18:12

Valami Amerika 20: Herendi Gábor is ellátogat Debrecenbe

Február 28-án ünnepi vetítést szervez a debreceni Apolló mozi. A film 18 órakor ismét mozivásznon látható a Kertész Mihály- teremben.

A Valami Amerika 2002-ben bemutatott magyar filmvígjáték, melynek rendezője a Balázs Béla- díjas Herendi Gábor. Herendi, bár diplomát szerzett a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, már egyetemi évei alatt érdeklődött a filmek iránt. A Valami Amerika a rendező első nagyjátékfilmje, amivel akkor az év legnézettebb filmjét alkotta meg, és közel 600 ezer nézőt vonzott a moziba. Több nagy sikerű magyar film Herendi Gábor nevéhez fűződik, ilyen például a Kincsem és a Toxikoma. Az év filmrendezője cím 2018-ban és 2021-ben is az övé lett, Arany Medál- díjjal.

 

A Valami Amerika megteremtette az ezredforduló utáni magyar vígjáték archetípusát. Megragadta a rendszerváltás után beáramló amerikai kultúrát, és összemosta a hazaival; továbbá lefektette az új, magyar vígjáték alapjait és befutatott egy színészgenerációt. Dinamikájával és humorával nemcsak hamar kultfilmmé vált, de a mai napig az egyik legnézettebb magyar film.

 

A Valami Amerika szereplői nemrégiben ismét összefogtak, és leforgatták a Bűnös Város című filmet. A felvételt tulajdonképpen a Valami Amerika 2. című film forgatásán sikerült megvalósítani, melyben a később „kivált” rövidfilm egyik rövid jelenete is látható. A Bűnös Város hivatalosan 2021-ben került ki Valami Amerika világából, és ekkor jelent meg, mint, leginkább politikai szatíraként definiálható, rövidfilm.

 

A február 28-ai program kiegészítő eseménye a Bűnös Város című 28 perces rövidfilm vetítése, mely után lehetőség nyílik beszélgetni a filmek rendezőjével, Herendi Gáborral.

 

Borítókép: Apolló mozi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában