Koszorúzás

2022.01.14. 16:53

Karácsony Sándorra emlékeztek Földesen

A neveléstudomány kiemelkedő személyisége előtt hajtottak fejet szülőfalujában.

Forrás: Péter Imre

A tanulás nem könnyű munka. Karácsony Sándor tanárként is megerősítette egykor, hogy kitartás, türelem, határozott célok is kellenek ahhoz, hogy a tanulás eredményes legyen.

 

Születésének 131. évfordulóján, január 10- én iskolagyűlésen emlékezett a szülőfalu és ifjúsága a Karácsony Sándor Közösségi Ház aulájában.

 

– Modern korunk diákjai gyakran felteszik a kérdést: miért van szükség az eredményes tanulásra, amikor az internet, a mobil telefonok használatával csak egy kattintás és már birtokukban is van a keresett információ. Ezek az eszközök nagy segítséget jelentenek a tanulásban, de teljes egészében pótolni az emberi tudást, nem képesek – mondta beszédében Horváth Sándorné, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

 

Az emlékező felidézte Karácsony Sándornak a tanítás és tanulás viszonyáról, a nevelés máig is érvényes nehézségeiről 1931-ben írt Leckék a leckéről című kis könyvének legfontosabb fejezeteit. A könyv tanulságait összefoglalva elmondta, ha az iskolában tanultakat összekapcsoljuk a minket körülvevő világ apró részleteivel, akkor a lecke által a világot is megismerhetjük.

 

– Ha Karácsony Sándor ismerte volna ezt a digitális világot, mely meghatározza mindennapjainkat, biztosan arra biztatna minden diákot, hogy az internetes oldalakat, az okos telefont is ne ostoba fecsegésekre, hanem saját maguk fejlesztésére, boldogulására használják - zárta gondolatait az igazgató.

 

A megemlékezés zárásaként domborművénél a nagyközség Önkormányzata, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Karácsony Sándor Művelődési Társaság koszorúkkal emlékezett Földes nagy szülöttére.    

 

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában