kiállítás

2021.12.04. 09:00

Somogyi László Gábor alkotásaiból nyílik tárlat Bagaméron

„Lacrimosa” címmel nyílik meg Somogyi László Gábor Kölcsey-díjas festőművész kiállítása december 4-én, a bagaméri művelődési házban – számolt be róla közleményében az önkormányzat.

Fotó: Bagamér Nagyközség Önkormányzat-archív

– Az ikonfestőként is ismert alkotó tárlata az elmúlt évtized munkáiból kínál válogatást. A „Lacrimosa”, vagyis a könnycsepp szót tettem meg címnek, mert úgy érzem, kifejezi a biblikus utalásai mellett az alkotáslélektan folyamatát is: a létrehozás, a megszenvedés és – kivételes esetben – a létrehozott feletti öröm könnyeit” – fogalmazott Somogyi László Gábor a kiállítás előtt.

Fotó: Bagamér Nagyközség Önkormányzat-archív

A kiállításon helyet kapnak a művész absztrakt és figurális alkotásai egyaránt; köztük a Térey János költő emlékének ajánlott Ablak című festmény, de néhány darab látható lesz a Kolozsvári Indiánok című sorozatból is. A kiállítást Korpa Tamás költő nyitja meg, aki szerint a címadó Lacrimosa című triptichon olyan képhármas, ami a szemlélőjét, ha hosszasan, elhivatottan és érzelemtelin nézi, a megrendültség kegyelmi állapotában részesítheti. A képen felnyitódó, lecsukódó, pislogó szemek, mintha velünk keresnék a szemkontaktust, miközben az idő kereke vagy kerekei tovagördülnek a vásznon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában