A hallgatókat is bevonták

2021.11.08. 07:38

Tíz történelmi témájú kötetet mutattak be a Debreceni Egyetemen

Egy sikeres együttműködés eredményeként született meg a sorozat.

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Egyetem, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Honvédség együttműködésében tíz történelmi témájú kötet született, melyeket péntek este az egyetemen mutattak be. – Hosszú évek óta folyik, és egyre szélesebb körű az együttműködés a három szervezet között. A bemutatandók tudományos szakmai együttműködés keretében készültek, és úgy gondolom, hűen tükrözik az elért eredményeket, valamint a további együttműködések felé is fontos lépcsőfokot jelentenek – emelte ki prof. dr. Bartha Elek néprajzkutató, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A hallgatókkal együtt

– A könyvek összeállítása mellett nagyszabású kiállítást rendeztünk a Skanzenben, továbbá létrehoztunk egy olyan adatbázist, amelyben közel 50 múzeum és tájház, valamint 16 magángyűjtő teljes kollekciója megtalálható. Nagyon sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött. Ez egy szerencsés együttműködés volt, nagyon jó partnerekkel – hangsúlyozta Cseri Miklós etnográfus, muzeológus, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A kutatások többek között az I. világháború vidéki társadalomra gyakorolt hatását vizsgálták. – Az I. világháború Kelet-Európában az utolsó „parasztháború” volt, ugyanis a magyar haderő 70 százaléka az agrárnépességből került ki – mondta dr. Keményfi Róbert, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, aki hozzátette, hogy a kötetek megírásába bevonták a hallgatókat is, az eredményeket pedig beépítették oktatási programjukba.

Panyiczki-Berényi Viktória

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában