Kárpát-medencei Fórum

2021.11.02. 09:57

Még Károly hercegnek is ízlett ez a „Szalonna”

Pál István „Szalonna” a Partium Ház Kárpát-medencei Fórum rendezvénysorozatának első vendége volt.

Fotó: Partium Ház

A Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője volt az első vendége a rendezvénysorozatnak, amelyben olyan ismert személyiségekkel találkozhat a közönség, akiknek van mondanivalója a Kárpát-medencei nemzeti összetartozásról.

Fotó: Partium Ház

A Kiss Fruzsina vezette, bensőséges hangulatú beszélgetésből kiderült, Pál Istvánnak, akit immár ragadványnevén, Szalonnaként ismer a világ, nemcsak mondanivalója volt erről, hanem az egész életét, művészi pályafutását a Kárpát-medence zenei öröksége határozta meg. Szó esett szülőhelyéről, zenei pályájáról és arról, hogy miként lett tizenkilenc éves korában a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának hegedűse, később zenekarvezetője és jelenlegi művészeti vezetője. Anekdoták hangzottak el amerikai, távol-keleti előadásokról vagy az angol királyi család meghívottjaként tartott koncertjükről, amelyhez Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt miniszterelnök is személyesen gratulált. Külön élmény volt hallani, hogy számára nem a világhírnév a legfontosabb, hanem az, hogy mindaz, amit az előző nemzedék legendás muzsikusai hátrahagytak, újra életre keljen, és a fiatalsághoz visszakerüljön, mind a mai Magyarország, mind a külhoni magyarság körében. A beszélgetés végén a hegedű is megszólalt, Szalonna elő­adásában kalotaszegi muzsika gyönyörködtette a közönséget.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában