ügyesen játszanak

2021.10.30. 17:21

Sikeresek a konyári bábosok, több előadáson is túl vannak már

Debrecenben és Lakitelken is bemutatkozhattak a gyerekek.

Fotó: Lénárt Attila-archív

Októberben két jelentős előadást is maga mögött tudhatott a konyári Apró Bojtorján Bábcsoport. A helyi gyerekekből álló társulat egy pályázat keretein belül alakult meg idén.

– A művelődési ház és a helyi általános iskola közös csoportja, jelenleg hat diák jár rendszeresen a próbákra. A munkát még tavasszal kezdtük a gyerekekkel, azonban a koronavírus-járvány miatt ez akkor nehézkesen indult be. Rendes próbákat igazán ősztől tudtunk tartani – idézte fel a Napló megkeresésére Lénárt Attila, a művelődési ház igazgatója.

Az újonnan alakult csoport október 11-én bemutatkozási lehetőséget kapott a debreceni Vojtina Bábszínházban, ahol a Szólószőlő, mosolygó alma, csengő barack című népmese feldolgozását adták elő a gyerekek. Az előadás hangszeres kíséretét Lénárt Attila adta, a bábokat a művelődési ház munkatársai készítették.

– A gyerekek sikeresen szerepeltek a Vojtinában és az ottani művészektől rengeteg hasznos tanácsot is kaptak – mondta. Ezt követően, október 16-ra a lakitelki Nemzeti Művelődési Intézetbe is meghívást kaptak a konyári bábosok. Alig pár napjuk volt a felkészülésre.

– Ennek az előadásnak az volt a különlegessége, hogy a gyerekek maguk is beöltöztek és élőszereplőként jelentek meg egyes jelenetekben. Egyfajta keveredését láthatta a közönség a színjátszásnak és a bábművészetnek. A szakmai zsűri tetszését is elnyerte – számolt be az élményekről a művelődési ház vezetője.

Mint elmondta, a településen nagy hagyománya van a mesélésnek, népmeséknek. Megyei szintű mesemondó és meseíró versenyeket rendeznek, illetve idén nyáron színházi tábort is szerveztek a gyerekeknek.

– Tervezzük, hogy a későbbiekben nem csak népmeséket, de saját történeteket is színpadra viszünk. Szeretném minél több helyi programba bevonni a gyerekeket, hogy aktív magjai legyenek a helyi fiatal közösségnek. Most az adventi időszakra készülünk – osztotta meg Lénárt Attila.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában