Folklór és népi ételek

2021.10.03. 09:18

Hagyományőrző hétvégét tudhatnak maguk mögött a nádudvariak

Kultúrterasz Folk néven tartottak kétnapos népünnepélyt a Hortobágy-melléki kisvárosban október 1-jén és 2-án.

A Kossuth-díjas Csík zenekar zárta a folk hétvégét | Fotó: Marján László

A nyáron a fiataloknak szóló kultúrterasz zajlott sikeresen, most pedig minden korosztály jól érezhette magát, hiszen a gyermekeknek szóló népi játékok mellett énekelhették a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttessel az örökzöld dalokat, tapsolhattak a Naszály zenekar kísérte Magyar Örökség-díjas Hajdú Táncegyüttes fergetes műsorának a nagyobbak, és dalolhattak a Kossuth-díjas Csík Zenekarral örökzöld slágereket.

A Kossuth-díjas Csík zenekar zárta a folk hétvégét | Fotó: Marján László

A vállalkozó kedvűek pedig kortól függetlenül órákon át kóstolhattak bele a hímzés és az edénykorongozás művészetébe Sütő Brigitta és ifjabb Fazekas István népművészek istápolásával.

A rajz- és a főzőverseny is a többgenerációs jelenlétet segítette. A népi ételek készítői közül a helyi kézműves szakközépiskola hírnevét öregbítve a Forgó Erika csapata által főzött marhapörkölt vitte el a prímet, a Bonczás Sándorné vezette nyugdíjas klub gombótája másodiknak, míg Sándorné Németh Rita és baráti társasága töltött káposztája a harmadiknak „futott be”.

A ma már kevésbé ismert, ám egykor ünnepi ételnek számító gombótáról egyik készítőjétől, Király Istvánnétől tudtuk meg, hogy azt bizony mindenki a saját szájíze szerint készítette gyerekkorukban, nem volt két egyforma recept. Ők most helyben gyúrt, reszelt tésztával főzték össze a zsíron megpuhított krumplit. Az eredmény azt mutatja: sikerrel.

Közkívánatra a város közintézményi konyhái (iskola, óvoda, református idősek otthona) finom réteseket kínáltak, melyeknél mindig sorok álltak.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában