kreatív hónapok

2021.09.07. 11:29

Kiállítások, pályázatok, bemutatkozások – mozgalmas időszakon vannak túl a művészek

Új alkotások készítésével biztatta az egyesület a járvány miatt nehéz lelkiállapotba került tagjait.

A szokásosnál is nagyobb volt a nyüzsgés a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület (HBMNE) háza táján az elmúlt hetekben.

Az események közül kiemelkedett az „Ünnepnapi tárgyaink” címmel augusztus végén Sárándon megnyílt kiállításuk. Ennek anyaga sokban eltért az előzőekben megszokottaktól, ugyanis az alkotók munkái egy pályázat eredményeként kerültek a bemutatott kollekcióba. A pályázatot az egyesület eddig szinte minden évben meghirdette aktuális témákkal. Az idei a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódott abban a reményben, hogy biztassa és ösztönözze a járvány miatt nehéz lelkiállapotba került alkotókat, hogy érezzék, szükség van rájuk, alkotásaikra, kreativitásukra. A felhívásban új munkákat kértek, magas színvonalú és innovatív módon, a személyes találkozások elkerülése okán az alkotások lefotózásával. Első alkalom volt, hogy pályadíjakat is ajánlottak fel: csoportos és egyéni, valamint műfajonkénti fődíjakat. Dobosné Hajdú Anikó és Berencsi Erika közös munkája eredményeként elkészült egy kisfilm a beadott munkákról. A pályamunkákat V. Szathmári Ibolya elnökletével zsűrizték. Egyéni fődíjat kapott Gyöngy Enikő. Csoportos fődíjban részesült a Tiszta Forrás Hímző Kör és a nemezes csoport. A Virágos család harmadik díjat kapott. A textil kategóriában a szövő pályázóknál Petrovics Nikolett munkáját tartotta példamutatónak a zsűri. A szövött öltözetek között Gyöngy Hajnal kapott díjat. A szálas anyagú pályázati anyagok közül Baji Imre munkáit tartották a legsikeresebbnek. Fa kategóriában Kovács Zoltán bizonyult a legjobbnak. Mézeskalács és gyöngy kategóriában Pusztai Gáborné és Sarkadi Gyuláné pályamunkáját értékelte a zsűri.

Sokfelé megfordultak

A HBMNE a nyár kezdete óta igen intenzív munkában van: négy oktató film forgatása fejeződött be különböző témakörökben. Az egyesület tagjai sikeresen vettek részt a Budai Várban megtartott Mesterségek Ünnepén, ahol Petrovics Nikolett szövő az Év Ifjú Mestere címet nyerte el, továbbá a napokban vette át a Népművészet Mestere címet Hutkai László bőrműves.

Augusztusban részt vettek a Hagyományok Háza jubileumi rendezvényén a Békás-tónál, a Galiba Fesztiválon és a Virágkarneválon, továbbá a Hortobágyi Hídivásáron. Szeptember 17-18-án tartják a 11. Debreceni Népi Kézműves Fesztivált, elindítják a Debreceni Egyetemmel kötött együttműködés szerint az egyes népi kézműves mesterségek érzékenyítő kurzusát. Kiállítások, gyermek programok megvalósítása vár még az egyesület tagjaira, bízva abban, hogy a pandémia nem húzza keresztül terveiket.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában