a szakember szemével

2021.09.21. 18:20

Az Egyesült Államok és Trianon címmel prezentált Glant Tibor a Déri Múzeumban

A Debreceni Egyetem Észak-amerikai tanszékének egyetemi docense kedden délután a mintegy 30 perces eladásában arra adott választ, milyen álláspontot követett Amerika a Trianoni kérdéskörben.

Fotó: Kiss Annamarie

A téma szakavatott kutatója a hallgatóságnak felidézte az I. Világháború legfontosabb állomásait, de a történelmi mérföldkövek mellett érdekességeket is megosztott.

Az évszámokat és a hozzájuk tartozó tudnivalókat korabeli karikatúrák bemutatása törte meg, kitért az Amerikát érintő bevándorlási kérdéskörre, de felidézte azt is, hogy volt idő, amikor hőlégballonból repültek ki a propaganda szórólapok. A Békekonferencia kapcsán megjegyezte, legendák azért is születhettek vele kapcsolatban, mert mindössze a plenáris ülések voltak sajtónyilvánosak.

Fotó: Kiss Annamarie

Az előadást követően a témához kapcsolódó Határ-sorsok című kiállítást közösen tekintették meg az érdeklődők. Váradi Katalin, a tárlat kurátora kalauzolta el a vendégeket. Elmondta, a kiállítás egyszerre követ egy hagyományos narratívát, ugyanakkor személyes elemeket, történeteket is megmutat a menekültek világát érintve. A „boldog békeidők” világától kezdődik, és ahogy az időszak neve, úgy a kiállítás ezen részének látványa is idillt, üdeséget tükröz. Bemutatja a korabeli a fürdőkultúrát, valamint megidézi a millenniumi kiállítások világát is. A kiállított anyagban vannak tárgyak, dokumentumok, korabeli fotó- és filmhíradó-felvételek, valamint napló-visszaemlékezések is.

Fotó: Kiss Annamarie

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában