Kiállítás is nyílt

2021.09.29. 12:15

Átadták a felújított Bessenyei-házat Bakonszegen

Egykori, már felújított lakóházában kapott helyet a Bessenyei György életét bemutató kiállítás.

Fotó: Kovács Zsolt

Mária Terézia testőrére, az irodalmárra, a filozófusra, a „bihari remetére”, azaz Bessenyei Györgyre emlékeztek halálának 210. évfordulója alkalmából a tisztelői, a bakonszegiek, a tudomány emberei és a politikusok Bakonszegen, a kívül-belül felújított Bessenyei-házban szerdán.

Az esemény jelentősége messze túlmutatott Hajdú-Bihar határain, hiszen Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója online köszöntötte a megnyíló Bessenyei-kiállítást. Ennek üzeneteként megfogalmazta, hogy jobb magyaroknak kell lennünk, mint amilyenek voltunk. Mégpedig azért, mert felelősséggel tartozunk az utánunk jövők felé.

Ugyancsak távolabbról érkezett Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke. Ő elmondta, Bessenyeit megyéjében etalonnak tekintik, és munkássága a megyei értéktár része.

Bessenyei gondolatainak időszerűségét hangsúlyozta köszöntőjében Bulcsu László, megyénk közgyűlésének alelnöke és Vitányi István országgyűlési képviselő is. Utóbbi hozzátette, hogy a pályázati támogatásból megújult Bessenyei-ház fontos állomása lesz a bihari turisztikai útvonalnak.

Fotó: Kovács Zsolt

Méltóságból is példát mutatott

Bessenyei sokat tett a magyar nyelv újításáért; méltóképpen kell rá emlékezni és helyre kell tenni a történelemben. Ezt Vitányi István országgyűlési képviselő mondta az emlékünnepségen. Bessenyei 1785-től 1811-ig, haláláig élt és alkotott Pusztakovácsiban, a mai Bakonszegen.

– Bakonszegen látjuk, hogy embersége van a településnek, hiszen méltóképpen ápolja Bessenyei emlékét – folytatta Vitányi István, aki Bessenyei György élete fontosabb állomásait is felidézte. Hangsúlyozta: Bessenyei György mindent megtett azért, hogy az országban a magyar nyelv minél elterjedtebb legyen. – A Bessenyei-ház egy fontos desztinációja lesz a bihari turistaútvonalnak, hiszen nem messze van Zsáka, a Rhédey Kastély, és a bicikliút a Berettyó partján megy. Helyben a Nadányi kúria felújításával is foglalkozni kell majd – beszélt a jövőről a politikus.

Tanítani Bessenyeit

– Ha olyan szerencsés egy település, mint Bakonszeg, hogy az értéket olyan mélyről és tisztán merítheti, mint ahogy mi tehetjük Bessenyei György filozófiai munkáiból, eszmeiségéből, akkor a közösség jó úton halad, és az emlékezés egyúttal bizalom is a jövőbe – ezt már Gara Péter, Bakonszeg polgármestere mondta köszöntőjében. Hozzátéve, hogy az emlékezésnél több ez a nap, hiszen települése önkormányzata egy konzorcium résztvevőjeként kívül-belül felújíthatta az ódon épületet, az udvarára pavilont épített és újrafonta a vesszőkerítést.

Bulcsu László megyei közgyűlés alelnöke beszédében kijelentette, hogy Bessenyei napjainkban is megtalálná a megoldást a társadalmunkat fenyegető legnagyobb veszélyre, merthogy azt a korában is megtalálta. – A reformkor szellemi áramlatát előkészítve a magyar nyelv használatának fontosságára helyezte a hangsúlyt. Ezzel a munkássággal nem csak Bihar, nem csak a magyar nemzet lett gazdagabb, hanem az emberiség is. Időben, térben, mindenütt tanít most is, és taníthat a jövőben is. Bessenyeit azért kell tanítanunk, mert a filozófiája ma is értékalapú és nevel. Azért alapozunk Biharban Bessenyei György emlékére, mert a jövőnket akarjuk felépíteni – fogalmazott Bulcsu László.

Fotó: Kovács Zsolt

– Bessenyei megjelenésével méltóságot és műveltséget sugárzott. Méltóság nem más, mint a jellemnek és a szellemnek a műveltsége. Bessenyei György ebben alkotott nagyot. Művelte a jellemet, a sajátját és másokét is, művelte a szellemet is, ő ezzel járt előttünk és mutatott utat – mondta köszöntőjében Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke.

A Bessenyei-háznál tartott esemény a költő, filozófus szobrának megkoszorúzásával majd az újonnan avatott kiállításban tárlatvezetéssel ért véget. A nap folytatódott azonban a falu művelődési házában, ahol a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára a Bessenyei Társasággal és Bakonszeg önkormányzatával kötött együttműködést írta alá. Ebben Bessenyei emlékére egy közös, idővel a világhálón is hozzáférhető adatbázist szeretnének létrehozni, illetve Nadányi Zoltán költőnek a bakonszegi önkormányzattal közösen egy emléktáblát kívánnak állítani.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában