gasztroélmény és fesztivál

2021.09.17. 14:19

A szakmát is megszólítják az idei Zamaton

Gasztronómiai örökségünk ápolása is hangsúlyt kapott.

Fotó: Molnár Péter

Az idén tízéves Debreczeni Zamat Fesztivál szakmai programjaként rendeztek konferenciát szeptember 17-én Tradicionális élelmiszerek, ételek helye és szerepe a hazai gasztronómiában címmel.

Miklósvölgyi Péter | Fotó: Molnár Péter

– Debrecen a magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb központja – hangsúlyozta a megnyitón Miklósvölgyi Péter, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. Mint elmondta, szeretnék a fesztivált megújítani, vele megszólítani nemcsak az agrárszektort, hanem az élelmiszeripar valamennyi szegmensét. – Gasztroélmény és fesztivál. Ez a jelszavunk – mondta.

A folytatásban Wolf András, majd Thür Ádám séfek vezették be a hallgatóságot a legújabb gasztroirányzatokba. Előbbi többek között elmondta, nehéz az embereket a minőségi élelmiszerek fogyasztására, az egészséges táplálkozásra sarkallni.

– Az emberek kilencven százaléka azért vesz teljes kiőrlésű kenyeret, mert alacsony a szénhidráttartalma, ami egy óriási tévedés. Nagy felelősségünk, hogy az ezekhez hasonló tévhiteket eloszlassuk – emelte ki.

Hagyományos magyar ételek helye és szerepe egy trendi étteremben című előadásában Thür Ádám felidézte, a második világháború után jelentősen leegyszerűsödött a hazai konyhaművészet.

– A kétezres években indult el egy gasztroforradalom, amely a mai napig tart, és próbálja visszahozni a háború előtti minőséget – hangsúlyozta. Véleménye szerint a mostani technológiákkal nagyon jól vissza lehet adni a hagyományos főzési technikákat, amelyek a régi ételeinket jóízűvé, jó minőségűvé tették.

– Fontos a gasztrokulturális örökségünk szisztematikus feltárása, archiválása és élővé tétele – hangsúlyozta Szűcs István, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense, intézetigazgatója. Hozzátette, ehhez a vidékfejlesztés gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti funkcióinak fejlesztése szükséges.

Délután fórumot tartottak megyei gazdálkodók, vállalkozók és az egyetem szakemberei részvételével. Végül Stündl László dékán és Mautner Zsófia gasztroblogger előadásai zárták a rendezvényt.

BS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában