Debreceni Értéknap

2021.09.21. 12:19

A debreceni főtéren mutatják meg értékeinket

Fotó: Molnár Péter

Gazdag és változatos programot ígér a szervező Debreceni Hajdú Táncegyüttes a Debreceni Értéknapra, melyet a kiállítók és fellépők széles körű összefogásának eredményeképpen rendeznek meg szeptember 25-én, szombaton a cívisváros főterén. A hagyományok, illetve a népi kultúra kiemelt szerepet kap, de nem kizárólagosat – tudtuk meg a találkozó keddi sajtótájékoztatóján Tiszai Zsuzsa együttesvezetőtől, azzal együtt: az értékeket, hagyományokat nem múzeumi tárgyként, hanem a mai kultúrába helyezve, a ma embere számára élővé téve igyekeznek bemutatni.

Ennek jegyében színpadi és sportbemutatókkal, interaktív foglalkozásokkal, a konyhaművészet különlegességeivel és kiállításokkal várnak minden korosztályt. Az aznap délelőtt 10 órától kezdődő program este a Hajdú gálaműsorával, majd a Debrecen Dixieland Jazz Band koncertjével és utcabállal zárul.

– Gyakran azt tapasztaljuk, hogy talán saját értékeinket vesszük észre a legkevésbé vagy legutoljára. Egyrészt azért, mert megszokjuk, elmegyünk mellettük, s ilyenformán nem becsüljük kellőképpen. Épp ezért fel kell hívni a figyelmet az értékeinkre, s nagyon örülök, hogy létrehozták a nemzeti értékek rendszerét – hangsúlyozta Tiszai Zsuzsa a szombaton tartandó Debreceni Értéknap sajtótájékoztatóján. Szavai szerint napjainkban oly sokféle hatás éli az embereket, illetve a fiatalokat, hogy ma talán sokkal nehezebb valós értékek mentén felnevelni az ifjúságot, hiszen bárhol, bármit megkapnak. – Épp ezért hatalmas felelősség, hogy mit kínálunk fel a saját gyermekeinknek. Ugyanis amit ma megélünk, az a jövő. Ezt képviseljük ezzel a rendezvénnyel is – fogalmazott a vezető.

Puskás István alpolgármester – továbbfűzve Tiszai Zsuzsa gondolatait – egyebek mellett arról beszélt: mindannyiunk közös felelőssége, hogy a közösségünkben az idők folyamán felhalmozott valós, a jövőt szolgáló értékeket továbbéltessük. Szavai szerint ez a városvezetőségnek és intézményeknek a dedikált feladata, ám ez önmagában kevés: akkor működik igazán, ha a közösség minél nagyobb hányada osztja ezt a felelősséget, és közösen tudunk tevékenykedni ezért a célért. Mint mondta, az értéknap megrendezése azért különösen fontos, mert civil, nem pedig felülről jövő összefogásról van szó, széles körben, az alkotók, előadók mellett a gazdaság és a sport világából egyaránt merítve, az említett felelősségérzetet jó példákkal továbbadva – ez teszi igazából hitelessé az értéknapot.

Hajdúsági, hortobágyi táncokat mutattak be a táncegyüttes székházában tartott sajtótájékoztatón | Fotó: Molnár Péter

Mazsu János történész, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke egyebek mellett arra világított rá, hogy a hagyományok rendszere sajátos életviszonyt, gazdálkodási formát kialakító közösségek értékhálójaként alakult ki, Debrecenben ez adta meg a cívis polgároknak azt a sajátos tartást, melyet kívülről nézve nyakasságnak is emlegettek, s amellyel az értékeikre büszkék voltak a gazdaságtól kezdve a családon, a színházukon keresztül egészen akár a modern városfejlődésig mint értékig. Ezek egymásba fonódása alakítja ki azt a mentális értékhálót, amely megadja egy közösség belső tartását. Ha ez nincs, bárhol lehetne ez a közösség. Összegzésképp utalt arra: mindazok, akik tesznek azért, hogy ezt a szétroncsolt, fragmentálódott értékhálót helyreállítsák, feltárják, felmutassák, sőt, akár vissza is tanítsák, azok ennek az értékhálónak a gondozói, csakúgy, mint az értéknapot szervező táncegyüttes. Az elnök egyúttal abbéli kívánságát fejezte ki, hogy a szándéknak megfelelően hagyományteremtővé váljék a Debreceni Értéknap. Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke többek között említette: a mostani kezdeményezés azért is jelképes értékű, mert a világjárvány épp a közösségekre volt romboló hatással. Az elnök úgy látja: a következő idők kulcskérdése az identitáskultúra kérdése, s épp ebben segít a hungarikummozgalom. Kocsi Erika hungarikum-projektmenedzser jelezte: Hajdú-Bihar megye rendkívül gazdag értékekben, s ezek igencsak változatosak. Igyekeztek ez alkalommal e gazdag világ mindegyik területéről kiemelni és bemutatni értékeket.

Tárlaton, színpadon, tányéron

Az értéknap kiállításán bemutatkozik többek között a Tímárház, a fafaragó művészet, az Alföldi Nyomda, a Zsuzsi Erdei Vasút, a Természettár, a Bushido Karate Sportegyesület, a Debreceni Lövészsuli, s debreceni kötődésű olimpikonokról is látható tárlat. A színpadon több népzenei és néptáncegyüttes mellett a Csokonai Színház és a Lautitia Kóruscsalád is fellép, s a konyhaművészet több helyi ízét nemkülönben megkóstolhatják aznap a főtérre látogatók.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában