kiállítás

2021.08.23. 09:27

Tápláló gyökér: nem mindennapi kiállítás nyílt Hajdúszoboszlón Galánfi András műveiből

„Nagyon rezignáltan állok előttetek, mert ezt a kiállítást többet ilyen állapotban nem fogjátok látni.”

Fotó: Tibai Irma

Galánfi András kezdte tárlatvezető gondolatait így a hajdúszoboszlói strandfürdő főbejárata előtt felállított rendhagyó kiállításának megnyitóján.

Barátai azt mondogatják neki: „Bandi bácsi, te egy főnixmadár vagy”. Ilyen formájú az a hatalmas fagyökér, mely a kiállítás névadója, a tápláló gyökér. A magyarságot is a gyökerei különböztetik meg más országoktól, de az egyetemes kultúrával összeköt – tűnt ki szavaiból.

Fotó: Tibai Irma

A Kossuth-díjas hajdúszoboszlói népművész, népi iparművész, tanár, előadóművész, Hajdúszoboszló díszpolgára életútját Czeglédi Gyula polgármester méltatta a tárlatmegnyitón. A szoboszlói születésű Galánfi Andrásba már gyermekkorában beivódott a zene, a tánc és a költészet szeretete kántortanító édesapjának köszönhetően. A gimnáziumi éveit is szülővárosában töltötte, majd a debreceni tanítóképzőben folytatta tanulmányait. A cívisvárosban évekig irodalmi körökbe járt, sőt dolgozott a Csokonai Színház segédszínészeként is. A főiskola után Hajdúszováton lett tanító. Művészi pályáján az egyik fő fordulat a bajai katonaévek, amikor a repeszgránátok által kifordított szőlőgyökereket tanulmányozta. Mindegyikben valamilyen figurát látott megjelenni, s bicskájával igyekezett e formákat tökéletesíteni. Egyik felettese észrevette ezt, s kiállítást szerveztek számára – idézte fel a múltat Czeglédi Gyula.

Fotó: Tibai Irma

Nem sokkal később pedig, mint elhangzott, Galánfi Andrást idehaza, tanyasi tanítóként az alföldi táj szépsége ragadta magával. Ekkoriban mondta azt, hogy a fával dolgozó ember fedezte fel a néha díszített, néha díszítetlen, tökéletes tárgyak szépségét. Tanárember volt 42 évig, a nyíregyházi tanárképző elvégzése után testnevelő egy helyi általános iskolában, majd a nádudvari népi kismesterségek iskola egyik megalapozója, aki ifjan a népi kultúra és a tárgyalkotás örök elkötelezettjévé vált. Hitvallása a funkció, a forma és a díszítés szentháromsága és érvényre jutása. Alkotótáborok elkötelezett résztvevője, szervezője. 1973-ban Nagy Kristóf szobrásszal együtt új műfajt teremtett, organikus elemekből, népi motívumokkal szerkesztett játszóteret építettek. „Az ember csak szükség esetén avatkozzon be a természet alkotásába” – emelte ki a művész egyik vallomását.

Fotó: Tibai Irma

Galánfi András munkásságában meghatározók voltak a Nádudvaron töltött évek – mutatott rá Czeglédi Gyula, majd szólt a művészember érettebb alkotói korszakáról, aki a magyar, a szkíta, a keleti mitológia alakjai, a nap, a hold, a pogány bálványok és a keresztény kultúrkör felé fordult. Végül hangsúlyozta: jól tudjuk, hogy a városnak sok pótolnivalója és adóssága van Galánfi András művészetét illetően. Ez is egy alkalom.

Vassal, kővel

– Vakmerő dolog – jelentette ki saját kiállításáról Galánfi András –, mert azokat a szobrokat, amelyeket általában beltérre terveztem, kitettem ide. A népes közönséggel együtt járta be a köztéri kiállítást, s mindegyik alkotásához kapcsolódva mondott valamit, megidézett egy ősi vagy épp baráti történetet, vagy elszavalt egy verset, felemlegette művészbarátait, akikkel együtt dolgozott, s néha megindultak az érzések az érzékeny ember szeméből is.

Fotó: Tibai Irma

A tárlat gazdag anyagában középen egy kun kapu áll. De megtekinthető például a csodás aranyszarvas, megfaragta táblaképen Hunor és Magor történetét, és Csaba királyfiét. A kiállításnak nevet adó főnixmadár-fagyökér szomszédságában a népi használati tárgyak készítőjének emblematikus jelképe, egy kiváló rönkbútor enteriőr is elkápráztatja a látogatót. A művész a vassal is kísérletezni kezdett, ezek előhírnöke egy kakas.

A rendhagyó közterületi tárlat elemei közül kiemeltek a Szent István park zöldje mentén, legújabb érdeklődésének művei. A 76 éves, sok életfordulatot megélt Galánfi András immár a kőben is meglátta azt, amit ifjúként a fában. „Bácsi Lajoséknál találtam egy követ, s megálmodtam bele ezt: megszületik Isten báránya, a világ virága, a világ világossága, a fény fia, Jézus. De egy ilyen születés egy naprobbanáshoz hasonlít.”

A Tápláló gyökér augusztus 26-ig tekinthető meg.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában