Podmaniczky-díj

2021.08.03. 21:26

Kitüntetették a debreceni városvédőt

A Podmaniczky-díjas orvos, gyűjtő jelenleg is két könyvön dolgozik.

Fotó: Molnár Péter

Dr. Nagy Attila debreceni orvos, városvédő is Podmaniczky-díjat vehetett át Ráday Mihálytól a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) és a Város- és Faluvédő Alapítvány Podmaniczky-napján.

Helytörténet és városfejlesztés

Miként a díjazott méltatásaként elhangzott, Nagy Attila 1997 óta tagja a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesületnek, s oroszlánrészt vállalt a város és faluvédők 2019-ben, Debrecenben megrendezett Országos Találkozója előkészítésében is. Tősgyökeres debreceniként és orvosként éles szemű közíró, helytörténeti kutató, aki város- és művelődéstörténeti, történelmi kiadványok, régi és új képeslapok, naptárak írója és kiadója. Több mint 20 éve figyeli kritikus szemmel az ország s Debrecen fejlesztését. Műveivel országos ismertségre tett szert.

Fotó: Molnár Péter

Százhúsz éves polgári ház

Az ünnepség résztvevői megismerkedtek az Egyetemi Könyvtárral, majd ellátogattak az felújított Rumbach Sebestény utcai zsinagógába is, ahol a renoválás rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek.

A Napló érdeklődésére Nagy Attila így fogalmazott: – Jelenleg a családi házam felújításával foglalkozom, ami közvetve városvédelmi feladat is. Az értékek megőrzésének leghatásosabb módja, mindenkinek a saját környezetében megóvni azt, ami hosszabb távon mindannyiunknak érdeke. Családommal együtt régi cívisházban lakunk, 1902-ben épült, ahol ma a nagyapámat követően már az ötödik generáció is lakik. A technikai felújítás mellett tetőcserepezés, állagmegóvás és korszerűsítés után tavaly nyáron egy tetőkilátót építettünk, ahonnan a még megmaradt belváros egy része a Nagytemplomig is jól belátható.

Patinás élet- és városképekkel

A kitüntetett elmondta azt is, hogy természetesen folytatja a dokumentumértékű új képeslapok kiadását, és két várostörténeti könyvön is dolgozik. Az egyiknek a várható címe Debreceni látképek, a másiknak pedig Debreceni életképek lesz. Mindkettő munkaigényes, de nem az utánjárás, hanem a bőség zavara miatt, mert már annyi jó kép, képeslap összegyűlt, melyek közül igényesen válogatni kell.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában