bográcsoztak is

2021.08.07. 19:07

Ismét megsült Nagymacs kenyere

Kenyérdagasztással indult a nap Nagymacson, ugyanis immár hetedik alkalommal tartottak kenyérünnepet a helyi közösségi téren.

Fotó: Molnár Péter

Szombaton ismét megsült a település kenyere, melyet Nagyné Szerencsi Erika református lelkész áldott meg. – Először a lisztet készítettük elő, leszitáltuk, aztán jött a kovász. A mennyiségre kell nagyon vigyázni, hogy ne legyen sok víz rajta – osztotta meg lapunkkal a konyhában tevékenykedő Ági néni a jó kenyér titkát. Hozzátette:

a dagasztás és a pihentetés a lényeg.

A kovászt előre elkészítették házilag, mint megtudtuk, négy óra kell a jó kovászhoz, de az a legjobb, ha a sütés előtti este már be van készítve. Ági néni nem is vesz a boltban kenyeret, csak azt eszik otthon, amit ő süt. – Az én kenyeremben nincsenek adalékanyagok, csak liszt és kovász, valamint szoktam rakni bele magvakat is. Tovább puha a házi kenyér, de nincs is ideje, hogy megszáradjon, mert minden nap megesszük azt, ami aznap sült – tudatta. A közös sütésen mindenkinek megvan a maga dolga, a rutinos csapat minden tagja tudja a feladatát, így még van idő kenyérlángost is sütni.

Generációs morzsaparti

Délutánra az udvaron nagy sürgés-forgás alakult ki, hiszen a kenyérsütéssel nem ért véget a nap, néhány színpadi produkció ideje alatt kezdetét vette a bográcsozás is. Generációs morzsapartit hirdettek délutánra a szervezők, a fiatalok és idősebbek egyaránt csapatba verődtek, hogy főzzenek a kenyérünnepen.

A nyugdíjas csapat ottjártunkkor gulyásleves főzéséhez készült elő.

Fotó: Molnár Péter

Megtudtuk, négy kiló sertéskarajból főzik a gulyást, a nokedlit is a közösségi téren szaggatják. A csapat tagjai rendszeresen összejárnak, szinte minden szerdán fürdőbe mennek együtt, aktívan töltik a nyugdíjas éveket, így nem volt kérdés, hogy erre az ünnepre is eljönnek. Mellettük a főzőklub készülődött, melynek tagjai kéthetente összegyűlnek egy közös főzésre, ezen a szombaton paprikás csirkét készítettek. Odébb a fiatalok is előpakoltak már, valóban minden korosztály képviseltette magát a nagymacsi kenyérünnepen.

Fotó: Molnár Péter

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában