debreceni egyetem

2021.08.16. 12:52

Hegedűgálával zárták a nagyerdei zenés esteket

A hagyományos Petrovics Emil-emlékversenyt is megtartották, jutalmazva a legjobbakat.

Korcsolán Orsolya és Sugár Nátán | Fotó: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

Negyedszer rendezték meg a Kortárs Zenei Énekversenyt Petrovics Emil emlékére az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, a Hegedű Gálával pedig befejeződött a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán rendezett Zenés esték a Nagyerdőn nyári hangversenysorozat.

Az augusztus 12-én tartott énekversenyen kizárólag kortárs darabokat énekeltek a fiatal művészek, ami Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója szerint nem mindennapi megmérettetésnek számít, ugyanis a kortárs zene technikáját nem könnyű elsajátítani, derül ki a Zeneművészeti Kar közleményéből.

A megmérettetésen három kategóriában lehetett nevezni. Az első kategóriában az 1997-2002 között születettek, a második kategóriában az 1991-1996 között születettek indulhattak egy Petrovics-dallal vagy -áriával, a harmadik kategóriában pedig az 1991-2002 között született fiatal művészek nevezhettek szabadon választott kortárs zenei ária vagy dal kamarazenei előadásával, kamarazenei kísérettel.

Az énekverseny zsűrije és fellépői | Fotó: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

Összesen 17-en indultak a versenyen, melyen nem volt feltétel az akadémián való részvétel.

A zsűri tagjai között ült Petrovics Eszter televíziós rendező, Mohos Nagy Éva operaénekes, Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánhelyettese, Csemiczky Miklós zeneszerző és Vajda János zeneszerző.

„A zsűri a technikai tudás mellett a dalok megszólaltatását, a szöveg érthetőségét és az előadásmódot is értékelte. Fontos, hogy a fiatal művészek ne csak énekeljenek, hanem adják is elő a művet a közönségnek” – összegzett az eredményhirdetés előtt Tóth Péter dékánhelyettes.

A döntéshozók első díjjal jutalmazták az első kategóriában Takács Lillát, a másodikban Losonczki Andreát, a kamara kategóriában pedig Majercsik Júliát, akit Rákosi Eszter kísért fuvolán. A legjobb Petrovics Emil-mű előadásáért járó különdíjat Petrovics Esztertől Sas Nelli Eszter vehette át Petrovics Emil: I. Kantáta – Viszontlátásra című művének előadásáért. A versenyt alapító Bátori Éva énekművész különdíját pedig Losonczki Andrea kapta kiemelkedő teljesítményéért.

A Hegedű Gálával hétvégén befejeződött a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán rendezett Zenés esték a Nagyerdőn nyári hangversenysorozat, a közönség azonban az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárásaképp még meghallgathatja a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart három hazai helyszínen. Augusztus 16-án a Pesti Vigadó Dísztermében jótékonysági koncertet adnak, majd két ingyenes koncertet: augusztus 17-én a debreceni Kölcsey Központban, illetve augusztus 18-án a Hősök terén, amelyet Európa minden országába streamelnek.

Az augusztus 13-ai Hegedű Gála különlegessége volt, hogy olyan darabokat játszottak a művészek, melyek eddig Debrecenben nem hangzottak el. Korcsolán Orsolya hegedűművész fia, Sugár Nátán zongorakíséretével adta elő Jules Massenet: Meditation, illetve Gabriel Fauré: Après un rêve című művét. A koncerten Mogyorósi Éva zongoraművésszel játszotta el a hegedűművész Debussy: G-moll szonátáját, Julius Chajes: A Hászidját és Erich Korngold Sok hűhó semmiért op 11. szvitjét.

Korcsolán Orsolya és Sugár Nátán | Fotó: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

A New York-i „Julliard School”-on másod mesterdiplomázott Korcsolán Orsolya elmondása szerint az első próba után megtalálta az összhangot Mogyorósi Évával, úgy érezte, mintha nővérek lennének a korrepetitorral. A mesterkurzusán részt vevő hallgatókról is elismeréssel nyilatkozott a hegedűvész:

„A gyerekek mind odaadóan dolgoztak, tiszta szívvel zenéltek, megtiszteltetés, hogy részese lehettem ennek a rendezvénynek.”

A záró hangversenyen szombaton Zalai Antal hegedűművész Stradivarius hangszerén Boda Balázs zongoraművésszel adta elő Schubert: D-dúr szonatina D.384., Edvard Grieg:C-moll szonáta Op.45.no.e. és Pablo de Sarasate: Cigánydalok című művét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában