fellépés

2021.08.25. 21:44

Hangszervarázs a Ligetben – a püspökladányiak is bemutatkoztak

Fotó: Tányér József-archív

Hajdúnánáson az Ízleld meg hazánkat – A helyi értékektől a hungarikumokig elnevezésű rendezvényen a Hangszervarázs és Síppal, dobbal nevet viselő hangszerbemutatón szerepelt a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület július 17-én. A kulturális programok a Ligetben felállított szabadtéri színpadon voltak láthatók, ahol Szabó János műsorvezető konferálta fel az együttest, s üdvözölte a megjelenteket.

Hadházi Andrásné, a népdalkör elnöke és Rácz Endre művészeti vezető A ladányi szűr című verset mondták el, ezt követően az együttes tagjai a Sárrét, a Hortobágy pásztor- és szerelmes világát idéző népdalcsokrot adtak elő. A férfiak öltözetében megcsodálhatták a cifraszűr viseletet, mely bekerült a ladányi települési értéktárba.

Fotó: Tányér József-archív

A hangszerbemutatón Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke jóvoltából a jelenlévők gazdag ismertetőt kaphattak a népi hangszerekről. A bemutatón több hangszert megszólaltatott az előadó, megtudhattuk azt is, hogy a tárogató hungarikum. A több mint 1300 hangszerből álló gyűjtemény minden darabját természetesen nem lehetett ideszállítani, de jó néhányat így is láthattunk a színpadon, illetve a vándorkiállítás tablóin. Örömünkre szolgál, hogy a Püspökladány Város Önkormányzatával, a Karacs Ferenc Múzeummal és a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesülettel közösen létrehozott Hangszervarázs vándorkiállítás ezúttal Hajdúnánáson a Ligetben – ezen a színvonalas rendezvényen – is bemutatkozhatott. Az előadás és a tárlat egyaránt hozzájárult a Sárrét népzenei örökségének megismertetéséhez.

A rendezvényen népi játszótér, kézműves-kirakodó, kiállítás, főzőverseny, vetélkedők várták az érdeklődőket. Az idelátogatók amellett, hogy szórakoztak, kikapcsolódtak, gazdag információt kaphattak a hungarikumokról, azokról az értékekről, melyek a magyarság egésze számára fontosak.

Tányér József, Püspökladány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában