Kultúra

2021.08.12. 10:29

Folytatódott a Debreceni Egyetem hangversenysorozata

Ezúttal a Rézfúvós-Fuvola Gála került terítékre.

Forrás: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

Az augusztus 5. és 18. között zajló 20. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának több mint 150 résztvevő hallgatója közül néhányan a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat koncertjein is megmutatják tehetségüket a Zeneművészeti Kar Liszt termében. Az akadémia közleményéből kiderül, hogy a 23 éves japán származású Kaisei Mizuno az augusztus 9-i délutáni hangversenyen Franz Schubert és Liszt Ferenc két-két darabját játszotta el. A Zeneakadémia mesterképzését végző ifjú zongorista a weimari Liszt-zongoraversenyre készül, annak programját adta elő az hangversenyen.

Farkas Gábor zongoraművész növendéke első alkalommal vesz részt az Akadémia mesterkurzusán.

– Nagyon izgulok, hogy Farkas Gábortól milyen kritikát kapok az előadás után, fontos számomra a véleménye, az építő kritikája, ami segít a további fejlődésben. Az Akadémia a sok gyakorlás, tapasztalatszerzés mellett többet is ad, hisz sok új zenei érdeklődésű

ismerőst szereztem, a mesterkurzusokon és a kollégiumban is több új barátság szövődött – fogalmazott a fiatalember.

A hétfő esti Fafúvós Gálán Váradi Judit zongoraművész és Puskás Levente szaxofonművész egy ősbemutató keretein belül adta elő Tűzkő Csaba Páratlan ritmusban című bolgár népzenei ihletésű művét. A bonyolult darabot a szerző zongorára és szoprán szaxofonra írta. A fenti két művész Oskar Laznik szaxofonművésszel kiegészülve a híres olasz zeneszerző, Ennio Morricone Love Theme from Cinema Paradiso című filmzenéjét játszotta el a gála zárásaként. A hangversenyen fellépett még Laura Levai Aksin fuvolaművész, Szatmári Zsolt klarinétművész és Richter Edit zongoraművész.

Puskás Levente hetedik alkalommal tanít mesterkurzuson az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján.

A rendezvény kapcsán fontosnak tartja megemlíteni a szaxofonművész, hogy az oktatáson kívül plusz adalék a hallgatóknak, hogy az Akadémia idején betekintést nyernek a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába is, és különféle iskolákból, országokból érkező professzorok eltérő oktatási stílusát is megismerhetik.

Az augusztus 10-i Rézfúvós-Fuvola Gálán a tíz felhangzó művet kilenc előadó játékában hallgathatta meg a közönség. Laura Levai Aksin Claude Debussy 1913-ban szólófuvolára írt Syrinx című darabját játszotta. A művet Gabriel Mourey színműíró Psyché című drámájához írta a szerző. A gálán felhangzott még többek között Dubrovay László Versenymű kürtre és harsonára című darabja is Káip Róbert harsonaművész és Kovalcsik András kürtművész előadásában. A versenymű különlegessége az, hogy zenekari kíséret nélkül „verseng” egymással a két szólista, akik megmutathatják, mit tud a hangszerük és mit ők, ugyanis a hangszerek játékát komikus ajakhangok, változatos hangzáselemek egészítik ki – mutatott rá a darab különlegességére Káip Róbert.

Puskás Levente | Fotó: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

A harsonaművész úgy látja, hogy a rendezvény mesterkurzusai óriási reklámot jelentenek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, mert azáltal, hogy egyre többen jelentkeznek, egyre szélesebb körben terjesztik a kiváló oktatás hírét, így évről-évre többen adják be első helyre jelentkezésüket a debreceni intézménybe.

Az esten fellépett még Petar Popović fuvolaművész, Horváth Bence, Kelemen Csaba trombitaművész, Mogyorósi Éva, Richter Edit és Váradi Judit zongoraművész.

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/nepszeruen-magas-szinten-jubilal-a-nyari-zeneakademia-5517260/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/kezdetet-vette-a-debreceni-egyetem-zenemuveszeti-karanak-hangversenysorozata-5536502/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában