Kultúrtipp

2021.07.25. 17:29

Programgazdag nyári szezon Berettyóújfaluban

Az újranyitást követően egymást érik a programok Hajdú-Bihar megyében.

A Bordó Sárkány együttes fellépése Berettyóújfaluban

Fotó: Napló-archív

Ahogyan a megyénkbeli legtöbb településen, úgy Berettyóújfaluban is van olyan intézmény, ami a város hagyományait és identitását őrzi. A Berettyó Kulturális Központ 2016. február 1-jén alakult meg a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár átszervezésével. Székhelye a városközpontban, a Szent István téren, a Rendezvényházban található.

Mint megtudtuk, Berettyóújfalu Város Önkormányzata a Berettyó Kulturális Központ fenntartásával, 38 fős státusszal, de valójában különböző pályázatok és a közmunkaprogram segítségével közel 50 fővel koordinálja és látja el a város közművelődési feladatait, fenntartja a testvérvárosi kulturális kapcsolatokat. Többek között a tevékenységei közé tartozik, hogy megszervezi és lebonyolítja a nemzeti ünnepekhez és emléknapokhoz, valamint a hagyományossá vált városi alkalmakhoz kapcsolódó rendezvényeket. Biztosítja a Nadányi Zoltán Művelődési Ház, valamint ennek szervezeti egységeként a Makk Kálmán Mozi és a Bihar Vármegye Képgaléria szakmai tevékenységét, a Sinka István Városi Könyvtár mint nyilvános könyvtár és a Bihari Múzeum mint területi múzeum folyamatos munkásságát. 2018-tól működteti a Bodorka Népmesepontot és 2020 őszétől a Zsinagóga Kultúrtér turisztikai attrakciót is, mely idén júniusban nyílt meg a nagyközönség előtt.

A közelmúltban kívül-belül megújult a Zsinagóga Kultúrtér | Fotó: Kállai Irén-archív

– A sokszínű kulturális intézmény munkája 10 épületben zajlik, melyben folyamatosan akadnak megoldandó, illetve kisebb karbantartási feladatok is, de az elmúlt másfél évben a szakmai munka sem állt meg. Amikor nem voltak rendezvények, a háttérmunkák, raktárrendezések, gyűjteményi munkák, leltározás, revíziók, dokumentációs és kiállítás építési feladatok kerültek előtérbe. Nagy szerepet kapott a médiacsoport munkája a lakosság tájékoztatásában, illetve számtalan kulturális esemény online megrendezése, közvetítése az ő munkájuk révén valósult meg – fogalmazott a Naplónak Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója. Majd elmondta, az újranyitás óta milyen eseményeket tudhatnak maguk mögött, illetve a jövőbeli terveket is megosztotta.

Táborok, kiállítások

– A Város Napja ünnepség volt az első olyan rendezvény május 21-én, amely már nem online zajlott, s ezen a napon nyitotta meg a kapuit a megújult Sinka István Városi Könyvtár új, színes tereivel, átrendezett és megújult könyvállománnyal, szolgáltatásaival. Azóta túl vagyunk már az egyhetes művészeti fesztiválon is a Makk Kálmán Mozi udvarán számtalan koncerttel és két szabadtéri színpados színházi produkcióval. A Múzeumok Éjszakáján idén a Zsinagóga Kultúrtérben lévő állandó kiállítás bemutatásával vettünk részt. Még zajlanak a Zenés Nyári Esték a Nadányi Zoltán Művelődési Ház udvarán, legközelebb július 29-én, valamint augusztus 26-án lesznek érdekes zenés műsorok. A városban működő 23 nyári táborból kettőt mi szervezünk, s számos civil szervezettel, az egyházakkal és a tankerülettel az Erzsébet-táborok munkájában is részt vesz a Berettyó Kulturális Központ számos egysége. A múlt héten pénteken a térség nyugdíjasai találkoztak Berettyóújfaluban, egy egész napos kulturális program keretében a strand területén mutatták be közel 30 produkciójukat. Az elmúlt másfél évben a Bihari Múzeumban 3 nagy pályázat támogatásával 4 új állandó helytörténeti és néprajzi kiállító terem újult meg, ezeket a nagyközönségnek augusztus 20-tól mutatjuk meg – hangsúlyozta.

A Nadányi Zoltán Művelődési Ház | Fotó: Napló-archív

Kiemelte, az augusztusi nemzeti ünnepre is többnapos programsorozattal készülnek, melyben szintén szerepet kapnak az intézményen kívül a város egyházi, kulturális, hagyományőrző civil szervezetei, a népművészek, néptáncosok is. – A város lakói nagyon várják ezeket az eseményeket, izgatottak már a múzeum nyitása miatt is, s aktív résztvevői a többnapos kulturális eseményeknek, melyen minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot. Szeptemberben szintén a civil szervezetek együttműködésével szeretnénk megszervezni a gasztronómiai programunkat a Tájak-Házak-Ízek Fesztivált is. Reméljük sikerül a tervünk, s nem lesz újabb akadály a szervezők, résztvevők előtt – mondta.

NE

Borítókép: A művelődési ház udvarán egész nyáron lesznek zenés műsorok (képünkön a Bordó Sárkány júniusi koncertje)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában