Egy rebellis hagyatéka

2021.07.25. 16:36

Nemzetközi hírű hajdú-bihari festőművész előtt tisztelegtek

Joseph Kádárra emlékeztek a hétvégén Hajdúszoboszlón és Álmosdon.

Fotó: Bocskai Múzeum-archív

A két évvel ezelőtt elhunyt Joseph Kádár hatalmas életművet hagyott maga után, melynek nagy része múzeumi gyűjteményekbe került. A legjelentősebb Kádár-anyag a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban található, de komoly kollekciója van a Kölcsey Ferenc Emlékház és Álmosdi Kiállítóhelyek elnevezésű közgyűjteményben is. A két muzeális intézmény szervezésében mindkét település megemlékezett Joseph Kádárról az elmúlt napokban – tudtuk meg a Bocskai Múzeum igazgatójától.

Megemlékezés Joseph Kádárról a Bocskai Múzeumban | Fotó: Bocskai Múzeum-archív

Bár Kádár Debrecenben született, de Hajdúszoboszlón nőtt fel, majd ide tért vissza az emigrációból és itt élt élete végéig. Álmosdon anyai nagyszülei laktak, akiket gyakran látogatott fiatalkorában. Művészi pályája forradalmi évben, 1956-ban indult, talán nem véletlenül, hisz mindig is „rebellis alkat”, változást kereső, lázadó típus volt, aki fogékony minden új témára és technikára. A szocializmus számára nagyban korlátozta a művészi szabadságot, így 1969-ben Párizsba emigrált, ahol komoly karriert futott be. Los Angelestől Szöulig állították ki képeit, melyek ma már Mexikóvárostól Szentpétervárig számos metropolisz múzeumában megtalálhatók. Joseph Kádár nemcsak alkotó, de műgyűjtő is volt. Gyűjteményébe például Picasso és Chagall, de Kassák és Korniss alkotásai is bekerültek sok más képzőművészeti, néprajzi és régészeti tárgy mellett.

Kádár már életében elkezdte művészeti hagyatéka és gyűjteményei múzeummá szervezését. 1996-ban Hajdúszoboszlón hozta létre Nemzetközi Modern Múzeumát, 2000-től pedig Álmosdon alapított kiállítóhelyeket. Ezek mostanra betagozódtak a helyi muzeális intézményekbe, melyeket a települési önkormányzatok tartanak fenn. Adományozásait halála után özvegye, Zsoldos Vanda folytatta, aki további – többezer tételes – műgyűjteményeket adott Hajdúszoboszlónak és Álmosdnak. A két település az elmúlt napokban emlékezett meg Joseph Kádárról.

Fotó: Bocskai Múzeum-archív

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban július 23-án összegyűlt nagyszámú közönséget Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló város polgármestere köszöntötte (a fenti képen), majd dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató mondott megemlékező beszédet. Ezt követően dr. Cs. Tóth János művészeti író mutatta be a „Joseph Kádár – magyar művész Párizsból” című életmű-katalógust, ami után a dr. Kövér József debreceni szobrászművész által készített domborműves Kádár-emléktábla leleplezése következett. A megemlékezők a múzeumban kialakított Kádár-emlékszobát és a megújult nemzetközi modern művészeti kiállítást is megtekintették.

A Joseph Kádár-emléktábla avatása Hajdúszoboszlón | Bocskai Múzeum-archív

Július 24-én az álmosdi Kádár Múzeumban is megemlékezésre került sor. Tóth Sándor polgármester köszöntőjében kifejezte háláját a nagylelkű adományért, majd Nagy Gergő gyűjteménykezelő emlékezett meg a művészről, akinek itt emléktáblát avattak a nemrég felújított múzeumépület falán.

Borítókép: Az álmosdi emléktábla leleplezése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában