Boldog nyugdíjas évek

2021.07.24. 18:55

Kirándulással, fellépésekkel színesítik a nyarat a kaba szépkorúak

A Kabai Nyugdíjasok Baráti Egyesület tagjai számára eseménydús az idei nyári szezon.

Fotó: Gere Gyuláné-archív

Az idei nyarat nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály tagjai is kihasználják, mert számukra is hosszú volt az elmúlt időszak, amikor minimálisra kellett csökkenteni a személyes találkozások számát. Mint megtudtuk, a kabai szépkorúak sem tétlenkednek, a helyi – 1997-ben alakult – nyugdíjas kör tagjai kirándulással, fellépésekkel színesítik a szezont. A társulat hivatalosan 2001 szeptemberében lett bejegyezve, mint Kabai Nyugdíjasok Baráti Egyesülete, ami kezdetben csak hölgyekből állt, de immáron férfiakkal is kiegészült. Gere Gyuláné a Naplónak elmondta, mindannyian nagyon várták, hogy elérkezzen az újranyitás, ugyanis hiába tartották telefonon és interneten a kapcsolatot, az teljesen más, mint együtt színpadra lépni.

Körülbelül negyvenen alkotják az egyesületet, ebből hozzávetőleg huszonöten aktív tagok, de mindnyájuk előtt egyazon célok lebegnek: a kabai nyugdíjasok támogatása, összefogása. Ennek érdekében vállalják, hogy segítenek a helyi szabadidős és kulturális programok megszervezésében, illetve közreműködnek az egészséges, kulturális élet formálásában.

Barátságok szövődnek

– Megpróbálunk kéthetente találkozni, ahogyan azt tettük a pandémiás időszak előtt is. Számos felkérésünk van a következő időszakra, de most sem panaszkodhatunk, hiszen az újranyitás óta lehetőségünk van utazni, közös programokat szervezni. Minden évben izgatottan várjuk a vers- és prózamondó versenyeket, az ügyes kezek kiállítását, illetve a sportvetélkedőket. Ugyanúgy, ahogyan bizonyára a legtöbb egyesületen belül, nálunk is barátságok szövődtek – ennek köszönhetően együtt szoktuk megünnepelni a jeles napokat, többek között az anyák napját és a születésnapokat. Az elmúlt évek alatt regénybe illő dolgok történtek velünk, sokan azt hinnék, a nyugdíjas évek unalmasak, azonban ez nincs így – viszont azért, hogy eseménydús legyen, tennünk kell – hangsúlyozta elöljáróban. – Megannyi rendezvényt, fellépést magunk mögött tudhatunk, az ország több pontját bejártuk, sőt külföldön is többször megcsillogtathattuk a tudásunkat, azonban most úgy döntöttünk, az idei esztendőben határon túlra nem utazunk – mondta.

Az egyesület vezetője kiemelte a Búzavirág Pávakör munkáját is, akik feladatuknak tekintik a hagyományőrzést, illetve a felnövekvő utókor számára átörökíteni a régi idők népdalait, hagyományait. – A népdalkör tagjai ugyanúgy egyesületünket is erősítik, ezért is tartjuk fontosnak, hogy támogassuk a munkásságukat. Eleinte helyi rendezvényeken mutatták meg tudásukat, de hamar nyitottak a megyei, országos események felé is – tette hozzá. Majd kiemelte, évtizedek óta rendszeresen megmérettetik magukat az Országos Népzenei Minősítőkön, ahol többnyire dobogós helyezéseket érnek el.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában