indul a fesztivál!

2021.07.06. 07:54

Cannes: a film és az újranyitás ünnepe

Szigorú ellenőrzések mellett, de megrendezik idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált.

Canees-ban már minden készen áll | Fotó: Valery Hache / AFP

Fotó: AFP

Bár korábban elképzelhetetlen volt nélkülük a kulturális élet, az elmúlt másfél évben mégis hosszú-hosszú téli álomra kényszerültek a máskor vakuk fényével és tűsarkak erdejével borított vörös szőnyegek, ugyanis a pandémia a legnevesebb film­fesztiválokat és díjátadókat sem kímélte, így azok szervezőinek nem maradt más hátra, mint vagy áthelyezni az eseményt az online térbe, vagy halasztani – ki tudja, meddig. A filmfesztiválok jó része már az első koronavírus-hullám kezdetén online felületre váltott, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál azonban makacsul ellenállt annak, hogy a virtuális térbe helyezze át az eseményt. A cannes-i mustra vonzereje elsősorban a sztárokban és a napfényes tengerparti környezetben rejlik, amiből az online térben bizony csak vajmi kevés érvényesülhetne. Először még egy, a szokásos május közepi időpontnál későbbre tolt nyári fesztiválban reménykedtek a szervezők és velük együtt az alkotók, valamint a közönség is, de a 2020-as járványhelyzet alakulása ezt nem tette lehetővé, így az akkori válogatás filmjeit későbbi fesztiválok tűzték műsorra, természetesen a cannes-i filmfesztivál logójával ellátva.

A cannes-i Fesztivál és Kongresszusi Palotánál már minden készen áll | Fotó: Valery Hache / AFP

Az ünnep mellett próba is

2021-ben már eleve egy júliusi időpontban gondolkodtak a fesztivál szervezői, időt hagyva ezzel a minél széleskörűbb átoltottság elérésére. A 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nemcsak a mozi ünnepe lesz, de annak a próbája is, hogy valóban lehet-e nagyobb tömegeket vonzó, zárt térben zajló nemzetközi rendezvényekben gondolkodni. Természetesen a fesztivál fokozottan szem előtt tartja a járvány elleni védekezést, ezért idén szigorú ellenőrzés alá veszik majd a résztvevők védettségének igazolását, valamint ragaszkodnak a zárt térben való maszkviseléshez és a rendszeres teszteléshez, no meg a távolságtartáshoz is. Utóbbit a legnehezebb elképzelni, hiszen Cannes mindig is hatalmas tömegeket vonzott, az emberek nemegyszer órákon át várakoznak hosszú, tömött sorokban a vetítőtermekbe való bebocsátásra.

Ellenáll a nyomásnak

A járvány elleni védekezés mellett Cannes idén elkötelezte magát a környezettudatosság és fenntarthatóság mellett is, bár az ivókutak és utántölthető kulacsok használatában más fesztiválok, például az amerikai függetlenfilmes Sundance Filmfesztivál már jó egy évtizeddel előrébb járnak. Cannes-ban lassan érnek be a változások, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a fesztivál továbbra is ellenáll a Covid-lezárások alatt különösen nagy teret hódító online terjesztők nyomásának, és idén is ragaszkodik hozzá, hogy a fesztiválra beválogatott versenyfilmeket a mozikban láthassa először a közönség.

Ha már a versenyfilmeknél tartunk, Enyedi Ildikó A feleségem története című, nemzetközi koprodukcióban készült alkotása is versenyez az idén a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért.

Enyedi Ildikó előző alkotása, a Testről és lélekről Berlinben kapta meg a fesztivál fődíját, ahol a főszereplőként zseniális alakítást nyújtó Borbély Alexandra pedig megkapta az Európai Filmakadémiától a legjobb európai színésznőnek járó díjat. A feleségem története Füst Milán azonos című regényének adaptációja, melynek az előzetese a napokban debütált, a cannes-i bemutató után nem sokkal pedig a hazai közönség is láthatja Enyedi Ildikó legújabb alkotását.

Nem Enyedi Ildikó lesz az egyetlen, aki Magyarországot képviselheti majd idén a Croisette-en. Mundruczó Kornél, aki már többször is kapott meghívást mind a hivatalos versenyprogramba, mind az Un certain regard elnevezésű parallel szekcióba, idén Evolution című filmjét mutatja be a francia Riviérán. A német–magyar koprodukcióban készült Evolution egy három generációt felölelő családtörténetet mutat be, melyben többek között Monori Lili is látható majd. Mundruczó legutóbbi filmje, a Pieces of a Woman a velencei filmfesztiválon talált kedvező kritikai és közönségfogadtatásra. A gyermekét gyászoló anya szerepében nyújtott alakításáért Vanessa Kirby megkapta a velencei filmfesztivál legjobb női alakításának járó díját, és Oscar-díjra is jelölték.

Váró Kata Anna

Nagy múltú esemény

Az idei már a 74. lesz a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválok sorában. A csillogásról és pompás ruhakölteményekben felvonuló sztárokról is híres filmmustra amellett, hogy rendkívül népszerű turisztikai látványosság, a világ egyik legelismertebb és legnagyobb presztízsű filmfesztiválja, melyet minden évben májusban tartanak a franciaországi Cannes-ban. A versengő alkotások leghíresebb vetítési helyszíne kétségkívül a Croisette körúton fekvő Fesztivál és Kongresszusi Palota. A legrangosabb elismerés az Arany Pálma, melyet minden évben a legjobb nagyjátékfilmnek ítélnek oda, de értékes még a Nagydíj és a Zsűri díja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában