fontos változások

2021.06.18. 13:36

Teljes kulturális átalakulást terveznek Debrecenben

Új személyi és strukturális háttérrel folytatódik a város kulturális élete, a koncepció részleteit pénteken a Modem belső udvarán mutatták be.

Fotó: Molnár Péter

Új háttérrel folytatódik a város kulturális élete, a koncepció részleteit pénteken a Modem belső udvarán mutatták be. Papp László polgármester elmondta, a változások a teljes debreceni kulturális életet érintik:

új vezető kerül a Modem és a Főnix Rendezvényszervező Nkft. élére, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadot vezeti és kiadót működtet a Csokonai Színház, kibővül a DEMKI tevékenysége.

– A Debrecen 2030 program egyik legfontosabb gondolata, hogy a fejlesztési folyamatokat kiegyensúlyozzuk. Ez azt igényli, hogy a kulturális életben is új terek, új lehetőségek jelenjenek meg. Olyan művészeti életet szeretnénk látni Debrecenben, mely messze túlnyúlik a város közigazgatási határain, s mely a régió vagy a határon túli területekről is Debrecenbe hozza a színházat, kultúrát szerető embereket – fogalmazott Papp László.

A 2022 első félévében megnyíló Csokonai Fórumra vonatkozóan a polgármester kiemelte: nem szeretnének megválni a Latinovits névtől; a kamaraszínház Latinovits Zoltán nevét veszi fel, a stúdiószínház pedig Kóti Árpádét. Szervezeti átalakítás is lesz a Csokonai Színházban: eddig a Nagyerdei Szabadtéri Színpad a Főnix Rendezvényszervező Kft. működtetésében állt, ez átkerül a debreceni teátrum szakmai irányítása alá. Papp László hozzáfűzte:

ez nem jelenti azt, hogy csak a debreceni társulat játszik majd a Nagyerdőn, ahol nyaranta továbbra is vendégelőadások színesítik a város kulturális életét.

Az eddig Belvárosi Közösségi Házként ismert Kossuth utcai létesítmény neve ezentúl Csokonai Irodalmi Labor lesz, a pódiumterem pedig Szabó Magda Pódiumteremként működik tovább. Itt a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen irodalmi programokat valósítanak majd meg. A debreceni teátrum tevékenységi köre új funkcióval bővül: megalakul a Csokonai Kiadó.

A Kodály Filharmóniához kerül a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, emellett új pozíció is létrejön: Somogyi-Tóth Dániel zenei főigazgató lesz. Létrejön a Debreceni Zenei Tanács, mely több szervezetet integrál majd: tagja lesz a kultúráért felelős alpolgármester, a Csokonai Színház, a Campus Kft. képviselője, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, a Debreceni Református Kollégium kántusának lépviselője, a debreceni Rocksuli, a Kodály Filharmónia Debrecen és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és a Lautitia Kóruscsalád.

A Főnix Rendezvényszervező Kft. a továbbiakban egyfajta ernyőszervezet lesz Debrecen kulturális életében, és elsősorban szervezői feladatokat lát majd el, emellett feladata lesz a város kulturális életének kiterjesztése és eljuttatása a régió más településeire.

A Debreceni Turisztikai Ügynökség a továbbiakban a Főnix Rendezvényszervező divíziójaként végzi majd a munkáját. A nemzeti és egyházi ünnepekhez kapcsolódó rendezvények megszervezése ezentúl a DEMKI feladata lesz.

Fotó: Molnár Péter

Bódor Edit ügyvezető a jövőben a polgármesteri kabinethez csatlakozik, feladata az lesz, hogy felügyelje a programok megvalósítását. A Főnix Rendezvényszervező élére Mészáros Réka kerül.

A Főnix Rendezvényszervező Kft. új vezetője Budapestről érkezik, jelenleg a Felix Kitchen and Bar nevű rendezvényközpontot vezeti, emellett közgazdászként és kulturális menedzserként dolgozik tíz éve.

A Modem Kortárs Galéria irányítását Koroknai Edit helyett július 1-től Vizi Katalin végzi, aki fiatal kora ellenére kurátorként és művészettörténészként egyaránt elismert nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Magángalériákban és nemzetközi kiállításokon dolgozott, kiállítási projekteket vezetett, emellett tapasztalatot szerzett képzőművészeti vásárokon is. Vizi Katalin jelenleg a budapesti Ybl Kreatív Házat vezeti, valamint a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményépítő programjában dolgozik vezetői pozícióban.

Pósán László országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

létrejön a Petőfi Irodalmi Ügynökség, melynek fontos bázisa lesz a Méliusz Könyvtár, emellett a Természettudományi Múzeum is Debrecen kulturális kínálatát gazdagítja majd. A politikus kiemelte: ez a sok feladat és lehetőség indokolttá teszi a strukturális átalakítást.

Puskás István alpolgármester a Debreceni Zenei Tanácsról elmondta, hogy új programokkal, rendezvények szakmai hátterének közös szakmai kidolgozásával és nemzetközi együttműködések kialakításával is foglalkozik majd. – A szervezetben az alap-, közép- és felsőfokú oktatás az amatőrtől a professzionálisig egyaránt jelen van, ez tanulmányi- és karrierutak felépítésére ad kiváló lehetőséget. A főzeneigazgató feladata az lesz, hogy összehangolja és szervezze ezeket a tevékenységeket. A szervezet műsorterveit optimalizálja majd, valamint kulturális diplomáciai feladatai is lesznek – fogalmazott.

A változtatás terveit jövő héten terjesztik a közgyűlés elé.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában