hagyományőrzés

2021.06.17. 08:07

Korosztályok közti kapocsként működne a szováti kulturális egyesület

Évekkel ezelőtt mindössze tíz fővel alakult a Négy Évszak, azóta többen csatlakoztak.

Fotó: Tóth Károly-archív

Hagyományteremtés, a helyi kultúra ápolása és továbbadása az ifjúság számára – e célkitűzéseket sorolta a Napló érdeklődésére a hajdúszováti Négy Évszak Kulturális Egyesület elnöke, Tóth Károly. A beszélgetés elején leszögezte:

csak akkor maradhatnak fenn a hagyományőrző egyesületek, ha a jelenkor fiataljai bekapcsolódnak, és aktívan kiveszik a részüket az aktuális feladatokból.

A társaság 2013-ban alakult, számtalan megyénkbeli rendezvényt tudhat maga mögött, és ami kiemelendő, az elmúlt bő egy évben is sikeresen működött, ugyanis online térben ugyanúgy megtartották a programokat. – Évekkel ezelőtt mindössze tíz fővel jöttünk létre, viszont azóta számtalan taggal bővültünk. A járványhelyzet megakadályozta a személyes találkozásokat, viszont azon voltunk, hogy az érdeklődőkkel a kapcsolatot fenntartsuk és megőrizzük. Tartottunk online családi napot, majálist, továbbá főzőversenyeket is, az utóbbin sorsolás útján kerültek ki a győztesek – elevenítette fel az elmúlt év történéseit. Megjegyezte: még így is sikeres esztendőn vannak túl, viszont a személyes találkozásokat semmi sem pótolhatja.

Finom ízek, illatok

Tóth Károly | Fotó: Tóth Károly-archív

– Nagyon fontos, hogy a település lakosai, sőt, a megyében élők tudják továbbra is tartani a kapcsolatot – ebben kell, hogy nagy szerepünk legyen idén, hiszen mi lehetünk a kapocs a különböző korosztályok között. Bízunk benne, hogy a mostani szezonban lehetőségünk lesz megszervezni a két kiemelendő rendezvényünket – Hajdú-Ízek Fesztiválja, Torta- és Süteményfesztivál – ugyanis valljuk, a finom illatok és ízek biztosan vonzani fogják az érdeklődőket, mert ugye a magyar konyhának párja nincs – jegyezte meg mosolyogva. – Mondhatni, az emberek ki vannak éhezve a programokra. Számtalan helyről halljuk, hogy több hajdúsági településen is szóbeszéd tárgya, milyen feltételek mellett látogathatók majd az események. A keleti régióban a gasztronómiai programok nagyon erősek – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a megyénkbeli rendezvényeket a Dunántúlról is látogatják – fűzte hozzá.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában