fotókkal, videóval

2021.06.01. 19:48

Ilyen volt anno a debreceni Nagyerdő

A zömmel tölgyfás terület egykor még a mai városközpontig húzódhatott.

Fotó: Kiss Annamarie

A kedvelt kiránduló- és szórakozóhely történetéről nyílt kiállítás a Méliusz-könyvtárban. A programot a Debreceni Hajdú Táncegyüttes két művészének, Punku Zsófiának és Hartman Botondnak az előadása vezette fel, amely a régi nagyerdei majálisok hangulatát idézte meg.

Fotó: Kiss Annamarie

– Néhány éve bizony még valóban szolgálták, szórakoztatták a kirándulókat ilyen nagyerdei majálisok, és az is látható a tárlat képein, hogy nagyon sok bemutatott épületünk sajnos ma már nem létezik – hangsúlyozta köszöntőjében Majer Tamás önkormányzati képviselő a Nyári örömök a régi Nagyerdőn című helytörténeti fotó- és dokumentumkiállítás kedd délutáni megnyitóján. A politikus beszélt arról is, hogy az emberek két dologért látogatták a Nagyerdőt: azért, hogy pihenjenek, és azért is, hogy szórakozzanak. Ez tulajdonképpen ma is pont így van, és reméljük és azt kívánom, hogy újra visszatérnek, minél jobb formában a régi nagyerdei örömeink! – húzta alá.

Fotó: Kiss Annamarie

Mindig kedvelték az itteniek

A debreceni Méliusz Központi Könyvtárban megrendezett tárlatot megnyitó előadásában Papp József Kós Károly-, Csokonai- és Podmaniczky-díjas helytörténet-kutató egyebek mellett rámutatott:

a Nagyerdő egy igazi kincs, jóllehet, a 19. században is a messziről jött utazók még nem igazán értették, hogy mi vonzhatott embereket erre a vidékre azért, hogy letelepedjenek.

A közönség megtudhatta azt is, hogy az eredetileg zömében tölgyfás Nagyerdő anno a beépítések és fakivágások előtti időkben még minden bizonnyal a mai városközpontig húzódott. Tulajdonosai vigyáztak az erdőre, melyet a helyiek a „nagy” jelzővel illettek – mint annyi mást, amit valami miatt nagyra értékeltek. Az emberek a mai napig szeretik a Nagyerdőt, és ahogy régen, úgy most is a villamos szinte önti az embereket erre a helyre.

Könyvek is nyerhetők

A Bem téri intézmény kiállítása fotók, dokumentumok segítségével eleveníti föl a 19. század első felétől a parkerdő kialakulását, valamint az intézmények (fürdőház, strand, nyári szórakozóhelyek, Leveles Csárda, egykori Dobos-pavilon stb.) történetét. A fotókon feltűnnek a hajdani stadion, a fedett uszoda, a termálfürdő, a Régi Vigadó, a városi nyaralók, a hullámmedence, valamint a napozóstégek egykori szívbemarkolóan gyönyörű felvételei is.

Fotó: Kiss Annamarie

A rendezvény anyagát (amely az intézmény YouTube-csatornáján is megtekinthető) a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatta és szerkesztette Nagyné Marton Andrea, a részleg munkatársa.

A június 22-ig látogatható tárlathoz kapcsolódva az érdeklődők helytörténeti kvízt is kitölthetnek, s a megfejtők között könyveket sorsolnak ki.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában