egy hét múlva eredményhirdetés

2021.05.21. 11:44

Zsűrizték Debrecen város borait

Huszonhat pincészet százegy bora közül választják ki a hét győztes tételt.

Debrecen város bora zsűrizés

Fotó: Kovács Péter

Az előző évekhez hasonlóan idén is egy szakmai és társadalmi delegáltakból álló zsűri válogatta ki, mely borok kapják meg a Debrecen Város Bora címet. A kategóriák 2021-ben is egy teljes borkínálatot ölelnek fel, hiszen klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő, illetve édes fehér bor is a győztesek között szerepel majd.

Fotó: Kovács Péter

Kapuként szolgálnának

A VisitDebrecen és a Debreceni Borozó szakmai csapata által koordinált esemény pénteki sajtótájékoztatóján Gődény Gábor ügyvezető a borok gasztronómiai célját emelte ki. – 2019 novemberében választottunk ki először teljes borsort a tavalyi év legjobbjaiból, akkor egy nagyon jó alapot letéve. A pandémia miatt azonban a projekt igazi nagy megmérettetése az idei év lesz, amikor remélhetőleg egy teljes turisztikai szezont végig tudunk vinni úgy, hogy az előző hét bor mellé hozzáválasztjuk a 2021-es nyerteseket. A kezdeményezéssel az a célunk, hogy Debrecenben egy nagyon erős magyarországi élményt tudjunk adni a turistáknak, mely magában foglalja a gasztronómiát is. Ezért keressük a jó ár-érték arányú, minőségi borokat, és azt látjuk, hogy tetszik ez a kezdeményezés az embereknek, szívesen fogyasztják akár vendéglátóhelyeken felszolgálva, akár kiállításon, fesztiválokon.

„Egyébként pedig látunk egy jelentős elmozdulást abban a tekintetben, hogy a borfogyasztás városunkban is kezd a minőség felé elmozdulni, egyre több a borhoz értő lakó. Szervezőként fontos értéket látunk a borokban, és Debrecen turisztikai kínálat igyekszünk erősíteni általuk”

– emelte ki Gődény Gábor, hozzátéve, kapuként nyitnának a magyar ízek felé.

– Nem tervezünk a nagy borvidékekkel versenybe szállni, hiszen Érmelléken kívül a város földrajzilag a legmesszebb van bármely történelmi borvidéktől. A célunk leginkább az, hogy Debrecent egy kapuként pozicionáljuk a külföldi látogatók számára. Érkezzenek meg ide, szálljanak le a nemzetközi repülőtéren, találkozzanak azzal a gasztronómiai és kulturális kínálattal, amit Magyarország reprezentálni tud, és mi vagyunk a legboldogabbak, ha aztán felkeresik a mádi, tokaji, egri, vagy akár távolabbi borvidékeket. Azt szeretnénk, hogy itt bármit is egyenek, bármi is legyen a menüsor, mi tudjunk mellé kínálni egy olyan minőségi magyar bort, ami büszkén viseli a Debrecen Város Bora címet – foglalta össze a VisitDebrecen ügyvezetője.

Visszatérő kultúra

Kovács Pál borszakíró, a Debreceni Borozó lapigazgatója pozitív tendenciákat vél felfedezni – A 16.-17. században Debrecenben a borkultúra nagyon magas színvonalú volt. A város adóbevételeinek harminc százaléka bor- és szőlőértékesítésből folyt be, hiszen nagyon sok cívis rendelkezett az érmelléki borvidéken szőlővel. A második világháború utáni időszakban azonban ez a kultúra ellaposodott. A kétezres évekre a város borkultúrája alacsony szinten volt. Csaknem húsz éve kezdtünk el azon dolgozni, hogy ez felpezsdüljön, mára azt kell, hogy mondjam, sikerrel. Komoly rendezvényeink lettek, a Debreceni Bormustrától a Magyar Borszakírók Körének Rendezvényén át a Bor- és Jazznapokig.

„Az elmúlt másfél év kissé visszavetette, de reményeink szerint újjáéled ez a kulturális fellendülés. Azok a borok, amelyek most itt vannak, a világ bármelyik versenyén a top 10-ben, top 20-ban végeznének”

– emelte ki Kovács Pál, hozzátéve, új trendek vannak születőben. – Mára bárki ki tud magának választani egy jó, iható bort a boltok polcáról. A drágább kategóriáknak pedig kereskedések, vendéglátóipari egységek adnak otthont. A húsz évvel ezelőtti vörösbortrend óta inkább a reduktív, olcsó, könnyedebb, illatosabb borokat keresik fehér- és rosé borokban. A gyöngyöző bor is egyre népszerűbb, a legfrissebb, nagyjából másfél éve indult tendencia pedig a pezsgők iránti érdeklődés megnövekedése. Ami kifejezetten örvendetes, hogy egyre több fiatal is érdeklődik a borok iránt. A pálinka is nagyon jó dolog, de nem szabad elfelejteni, hogy a bor sokkal egészségesebb – zárta sorait a borszakíró. A Debrecen Város Bora 2021-es eredményhirdetésére május 28-án, pénteken kerül sor.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában