Különleges kiállítás

2021.05.24. 17:48

Meseillusztrációk díszítik a berettyóújfalui kirakatot

A főutcán kapott helyet Rácz Anikó mesés kirakatkiállítása.

Fotó: Szentannay Mátyás-archív

A járványhelyzet miatt a berettyóújfalui kulturális intézményekben sem látogathattak kiállításokat az érdeklődők. A Nadányi Zoltán Művelődési Ház kezdeményezéséből a helyi alkotókat és műveiket kirakatkiállításon népszerűsítették a pandémia idején. A berettyóújfalui Dózsa György utca egyik kirakatában most Rácz Anikó Megrajzolt mesék című tárlata látható. Korábban – március óta – már öt művész és egy művészeti csoport tárlatát láthatták a járókelők.

Rácz Anikó már több mint 25 éve fest és rajzol. A Naplónak azt mondta, számára eleinte csak hobbi volt az alkotás, de később hivatásként tekintett rá, hiszen rajztanárként tevékenykedett. Kezdetben festményeket készített több témakörben, majd öt évvel ezelőtt Bihari Csaba meseíró kereste fel, hogy írásaihoz készítsen illusztrációkat. A felkérést Anikó szívesen vállalta, a meseillusztrációkat pedig a grafika eszközeivel készítette el. A kiállításon ezekből az alkotásokból kapnak ízelítőt a járókelők mintegy 15 képpel. – Az illusztrációim a történeteket elolvasva születnek, amit elképzelek, azt papírra vetem. Ma már mesemondó is vagyok, és nagyon izgalmas utazás átadni szóban és képekben is a történeteket – mondta.

Az alkotó arról is beszélt a Hajdú-bihari Naplónak, hogy a pandémia olyan rendkívüli helyzetet teremtett, ami a képzőművészek életében is nyomot hagyott. – Mindenki tudott alkotni otthon, magányosan is, de a műveiket a megszokott módon nem mutathatták meg. Ez nem hátrány, inkább azt gondolom, új kaput nyitott a járványhelyzet az alkotók bemutatkozására. A főutcán a kirakat előtt sokan elmennek, és a járókelők között bizonyára akad olyan, aki nem rendszeres látogatója a galériáknak. Most ők is belebotlanak a helyi alkotók munkájába, és megismerhetik azt.

BBI

Borítókép: Rácz Anikó meseillusztrációi is helyet kaptak a kirakatban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában