Interjú Gajdics Ottó főszerkesztővel

2021.03.26. 19:04

Immár Debrecenben is szól a Karc FM

Új rádió színesíti a megyei médiapalettát. A korábban csak Budapesten fogható adás ezentúl – más vidéki helyszínek mellett – Debrecenben is hallható, és már nem csak online.

Gajdics Ottó: rengeteg megkeresést kaptam, hogy legyen Debrecenben is Karc FM | Fotó: MW

Gajdics Ottó, a rádió főszerkesztője mesélt a tervekről, célokról, készülő új műsorokról.

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 16-án indult el a Karc FM első adása. Miért ezen a napon?

A Lánchíd rádió megszűnését követően egy ideig más médiumoknál dolgoztak a nemzeti, konzervatív nézeteket valló kollégák. A lehetőség azonban úgy hozta, hogy volt egy elnyert, ámde per alatt álló frekvencia, amelynek üzemeltetésével megpróbálkoztunk, hogy visszaadhassuk a rádiót a közösségnek. Az eljárás lezárása után a 105,9 MHz-en folytattuk azt a munkát Karc FM néven, amit a Lánchíd rádió folytatásaként gondoltunk és gondolunk ma is. Ebbe a folyamatba illeszkedik bele az is, hogy mindig is vágya volt a hallgatóinknak, hogy legyen országos, de legalábbis a megyeszékhelyeken fogható az adás. Nagy öröm számomra, hogy az ötéves születésnapunkat ezzel ünnepelhetjük.

Hogyan érhető el, milyen frekvencián hallgatható a rádió a hajdú-bihari megyeszékhelyen?

„Debrecenben és vonzáskörzetében a 106,0 MHz-en fogható a Karc FM.”

A rádió egész nap szól: 22 órában ugyanaz az adás hallható a vidéki helyszíneken, mint a fővárosban, illetve a médiatörvény szerint van kétórányi helyi műsor is, ami kifejezetten az adott települések történéseivel, ez esetben a debreceni hírekkel foglalkozik. Ez mindennap 13 és 15 óra között hallható.

Gajdics Ottó: rengeteg megkeresést kaptam, hogy legyen Debrecenben is Karc FM | Fotó: MW

A szlogenjükben olvasható kifejezés szerint ez az a „rádió, ami nyomot hagy”, elmondható, hogy az eltelt öt évben már nyomot hagytak?

Büszkén mondom, hogy megtalálta a közönségét a rádió. Többek között ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokat azzal töltöttük, hogy az igényeknek megfelelően minél több helyen elérhető legyen az országban hagyományos formában földi sugárzással is. Ennek eleget téve, amikor lehetett, pályáztunk. Így ma már nemcsak a fővárosban, de azon túl legalább húsz helyen szól hagyományos rádión a Karc FM. Nyilván az internetes felületen is egyre többen hallgatják a mi műsorainkat. Így valóban elmondható, hogy egyre nagyobb nyomot tudunk hagyni, pozitív módon. Vagyis a hírek, információk olyan magyarázatával, kommentjeivel, értelmezésével tudunk szolgálni a hallgatóinknak, ami eligazítja őket ebben a hangzavarban, ami manapság a közéletet jellemzi.

A rádióban dolgozó kollégákat a sokszínűség jellemzi, milyen az ő munkahelyi közösségük?

Vannak a szakma nagy öregjei, akiktől rengeteget tanultunk a pályánk során. Ők azok, akik bennünket azzá tettek szakmailag, amik vagyunk. Az ő szerepük, hogy továbbra is fénylő csillagként mutassák nekünk az utat, és példát adjanak a fiataloknak. Van az a korosztály, amelyik megjárta már a hadak útját, és politikai ellenzékben edzette magát a mai korra is, ők végzik a munka dandárját. De folyamatosan keressük a fiatalokat, az utánpótlást annak érdekében, hogyha az idősebbek már elfáradnak, a rádió akkor is 120 százalékban tudja szolgálni a közönségét. Úgy állunk össze, mint egy nagy együtt élő család, akik ugyanúgy becsülik az idősek tapasztalatát, mint a fiatalok lelkesedését.

Több mint hatvan tematikus műsor van a Karc FM-en, hogyan állt össze a struktúra?

Nagyrészt nyilvánvalóan az igények alapján. Folyamatosan figyeljük, sőt kutatást is végeztünk annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy valóban ezeket a tartalmakat kedvelik-e a hallgatók. Kétharmad arányban el is találtuk, az egyharmadon pedig most dolgozunk. Ami nem találta meg a közönségét, azt elhagyjuk, és helyette a kollégák új műsorokkal fognak jelentkezni a jövőben. Ezzel szeretnénk kedveskedni a hallgatóinknak az ötéves születésnapunkra. Ami még befolyásolja a műsorstruktúrát, az a hatóságokkal megkötött szerződésünk. Ez ugyanis egy közösségi rádió – tehát nem kereskedelmi –, amelynek az a kritériuma, hogy legalább a műsorok kétharmadának közszolgálati jellegűnek kell lennie. Emiatt vannak a gazdasági vagy kulturális tartalmak, a szolgáltatómagazinok, politikai és közéleti műsorok. Szintén ebbe a körbe tartozik a délutáni, interaktív betelefonálós műsor, a Paláver, amely a leghallgatottabb a rádióban. Vannak olyan műsorok is, amelyek az adott szerkesztő-műsorvezető személyétől különlegesek, vagy az ő speciális szakmai tudásától, felkészültségétől.

Van független rádiózás ma Magyarországon?

Szerintem igazából nincs. Mi büszkén vállaljuk a jobboldali, konzervatív irányt, míg a baloldal gyakran tünteti fel magát függetlenként, holott nem az. A pártpolitikát azonban véleményem szerint távol kell tartani a rádiózástól. Az első és legfontosabb szempont, hogy betartsuk a szakma szabályait, ezért a hallgatókkal tényeket közlünk. A mai társadalomban az információáramlás annyira gyors, hogy semmit nem lehet eltitkolni. Sokkal észszerűbb, ha úgy hangzik el az adott hír, ahogy az valójában történt. Az eltagadásnak ugyanis súlyos következménye lehet. Az objektív, hiteles, kiegyensúlyozott tájékoztatás továbbra is alapkövetelmény.

Hogyan érvel a rádió mellett, mivel csábítja azt a hallgatót, aki még nem ismeri a Karc FM-et?

A rádió alapvetően egy csoda, hiszen a hangunkkal juttatjuk el a másiknak a mondandónkat. Ezzel kell úgy bánni, hogy lekössük a másik figyelmét, fölkeltsük az érdeklődését, és megértessük mindazt, amit mondani akarunk. Az nem árt, ha az oly divatos közösségi média használata mellett néha belehallgatunk egy olyan médium műsorába, amit kifejezetten azzal a céllal szerkesztenek nap mint nap, hogy elmagyarázzák azt, amit nem könnyű érteni. A Karc FM-nél nem az a fontos, hogy elsőként, minél hamarabb rázúdítsuk a híreket a közönségre. Nekünk az a célkitűzésünk, hogy beszélgessünk egymással, és találjunk megértési pontokat a zűrzavaros világban. Ezért érdemes minket hallgatni.

Később lesznek-e helyben készült riportok, tudósítások vidéki kollégáktól?

Igen. A terveink között szerepel, hogy helyi újságírókat is bevonunk a műsorkészítésbe, hogy ne csak a megyei napilapban olvashassák az információkat, hanem nálunk is meghallgathassák. A helyi jelenlétet, értékeket napról napra erősíteni akarjuk az elkövetkező időszakban.

Említette, hogy az ötéves születésnapot új műsorok bevezetésével is emlékezetessé teszik, lesz-e más módja az ünneplésnek?

A Covid miatt nem tudunk nagy rendezvényt tartani, de tervezzük, hogy azokon a helyeken, ahol az utóbbi időben elindultunk, ott egy helyi kitelepüléssel örvendeztetjük meg a hallgatókat, akkor, amikor már erre lehetőség nyílik. A tervek szerint minden helyszínre, ahol újonnan szólhat a Karc FM, oda ellátogatunk majd, így egyebek mellett természetesen Debrecenbe is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában