videókkal

2021.02.18. 07:55

Milliós nézettsége van a fiatal sápi énekesnek, akit már az utcán is megismernek

Mezei Renátó számára fontos a roma hagyományok ápolása.

Renátó és testvére, Merci a Gyere ide, bújj hozzám videóklipjének forgatásán | Fotó: Mezei Renátó-archív

Fotó: Mezei Renátó-archív

Több mint egymilliószor látták már a legnagyobb videó­meg­osztó portálon Mezei Renátó Gyere ide, bújj hozzám című dalát. A sápi származású roma előadó gyerekkora óta énekel, a testvéreivel, a rokonsággal gyakran összeülnek zenélni, hiszen a családban több muzsikus is van. Bár Renátó hangszeren nem játszik, mikor egyedül van, szívesen gitározik, ismerkedik a hangszerrel.

– Komolyabban tavaly nyáron kezdtem el foglalkozni a zenéléssel. Az egyik ismerősömmel átírattam egy külföldi dalt, a magyar szöveget felénekeltem stúdióban, aztán megkerestem a Dikh TV egyik munkatársát. Leforgattuk a videóklipet, ami a televíziócsatornán is többször lement már – osztotta meg az előzményeket a Naplóval Renátó. Júniusban került fel a YouTube-ra a dal, azóta több mint egymilliószor látták a Gyere ide, bújj hozzám-ot, ami Mayel Jimenez No Te Vayas című zenéjének átirata.

„Nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a dalnak. Most új számokat írok, főként külföldi dalokat dolgozok át, lényegében magyar szöveget írok ezekre, van, amikor rakok bele roma szöveget is”

– mondta a sápi énekes.

Megszöktette párját

Renátó kitért arra is, fontos számára, hogy a roma hagyományokat átörökítse. Bár sok fiatal már nem tanulja meg a nyelvet, ő beszéli, sőt, a dalaiba is rendszeresen rak roma szöveget. Úgy tűnik, a közönségnek ez tetszik, hiszen az új dalára is több mint 150 ezren kattintották már.

– Szeretnék komolyan foglalkozni a zenével, új dalokat kiadni. A héten megyek stúdióba felénekelni azokat a dalokat, amiket mostanában írtam, márciusban pedig klipet is forgatunk. Reméljük, minél hamarabb vége lesz a vírusnak, és mehet ezerrel a buli – mondta Renátó, aki szeretné magát képezni, ezért egy énektanárt is felkeresett, hiszen fontos a fejlődés ahhoz, hogy sikereket érhessen el. Bár mint mondta, már így is megismerik az utcán, megállítják őt, közös fényképeket készítenek vele.

Renátó és testvére, Merci a Gyere ide, bújj hozzám videóklipjének forgatásán | Fotó: Mezei Renátó-archív

Renátó arról is beszélt, kit tekint példaképnek, kinek a munkássága inspirálja őt. – Számomra Magyarországon a Bódi család a példakép, ők azok, akik ápolják a roma hagyományokat, de közben modern stílusban adják át azokat, ez kell most a fiataloknak – vallja a sápi énekes. Ahogy roma hagyomány szerint Bódi Guszti több mint 45 évvel ezelőtt megszöktette Margót, úgy a most 24 éves Renátó 9 évvel ezelőtt szintén megszöktette párját, Timit. Azóta is együtt vannak, két gyermekük született.

KD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában