fotókkal

2021.02.23. 14:46

Krakkóban állítják ki a ladányi művész pápaszobrát

Néhány nap múlva végleges helyére kerülhet Krakkóban Győrfi Lajos „A Katedrális” Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobra. – Ennek a szobornak avatása méltó befejezése a magyar és a lengyel állam közös rendezésében az elmúlt két évben megvalósult kulturális együttműködésnek – nyilatkozta lapunknak a Püspökladányban élő szobrászművész.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Győrfi Lajos szobrászművész Lengyelország-beli egyik kiállítását dr. Körmendy Adrienne akkori krakkói főkonzul nyitotta meg. Neki annyira tetszettek a Püspökladányban élő alkotó szobrai, hogy a város bíborosával és más egyházi személyekkel konzultálva úgy döntöttek, hogy Győrfi Lajossal készíttetik el II. János Pál pápa szobrát, mégpedig a római katolikus egyház mellett a magyar és a lengyel állam támogatásával.

Fotó: Kovács Péter

A Jagelló Egyetemen

– A szobor is és a talapzata is kész van, a hétvégén kellett volna kivinnünk Krakkóba, csakhogy az utunkat meghiúsította a szlovákiai súlyos vírushelyzet, Krakkóban pedig a nagy hó. Emiatt csúszik az alkotás kiutaztatása. Március 23-án, a magyar–lengyel barátság napján lesz az avatója – beszélt a részletekről Győrfi Lajos. A szobor elkészítésének előzményéről elmondta, hogy tíz éve Győrben kérték fel egy pápaszobor elkészítésére. Akkor csinált egy klasszikus tervet, ami az egyháznak minden tekintetben megfelelt, illetve egy olyan szobrot is, amilyennek ő gondolta, érezte II. János Pált.

– A feleségem lengyel, és általa az alkotásban a lengyelek szellemisége is benne van, tehát egy olyan alkotás, amely visszaadja a pápa lelkületét. Ez volt a terv, ami most megvalósult. Egy 100 centiméter magas talapzaton áll majd az életnagyságú szobor. A talapzat hátulján feltüntettem azt, hogy az alkotás II. János Pál pápa lengyel és magyar tisztelőinek ajándéka. Egy 86 éves kollégám, amikor meglátta a szobrot, azt mondta, ez olyan, mint egy katedrális, és azóta ez a szobor címe: „A Katedrális” Szent II. János Pál pápa.

„Az alkotás lényege, hogy pápa a magában hordozott belső fájdalmait próbálja sugallni az emberiség felé.”

Eredetileg a „Ne féljetek!” II. János Pál-templomban szerettük volna felállítani, de amikor megnéztem a helyszínt, az egyébként hatalmas templomot, annyira zsúfoltnak láttam, hogy másik helyszínt választottunk. Ilyen előzmények után ajánlotta föl a krakkói Jagelló Egyetem rektora, állítsuk fel a szobrot a II. János Pálról elnevezett új épületrészben. Annyit tudni kell a Jagelló Egyetemről, hogy azt Szent Hedvig édesapja, Nagy Lajos királyunk pénzéből alapította 1364-ben. Az új részét az építése kezdetén II. János Pál szentelte föl. A művész elkészítette a szobor kis változatát, is melynek egy példánya a „Ne féljetek!” II. János Pál pápa-templom Szent Hedvig-kápolnájának előterébe kerül.

Szeretik a magyarokat

Mint mondta Győrfi Lajos, felesége lengyel állampolgár, később hozzátette, hogy mindkét fia beszéli a lengyel nyelvet, és természetesen tartják a kapcsolatot a lengyelországi rokonaikkal. A lengyel–magyar rokonság és a baráti kapcsolat szerves része a munkásságának. – Az, hogy több lengyel városban is megismerhették alkotásaimat a kiállításon, az nagyon szép gesztus volt, amit nem Magyarországról, hanem Varsóból, az ottani lengyel barátok szerveztek, akik a magyarságtudatot, a magyarokat nagyon szeretik. Ez a kiállítássorozat több alkotás kiindulópontja is volt, köztük Késmárkra, a Thököly-vár elé tervezett Thököly-lovasszobornak is. Az alkotás társszerzője Győrfi Ádám szobrászművész. Kassán is lett volna egy kiállításom, csak a vírushelyzet miatt az is elmaradt. Dr. Hetey Ágota kassai főkonzul azonban kezdeményezte, hogy készítsünk egy Thököly-lovasszobrot a nagy szabadságharcos-hős szülővárosába, Késmárkra, és ezt már meg is beszélte a város polgármesterével.

Fotó: Kovács Péter

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában