kiállítás

2021.02.26. 10:26

Improvizáció és szerethető öncélúság Böszörményi Kovács Zsolt képein

Nem kell mindig mélyre ásnunk a képzőművészetben: néha elég, ha jó nézni egy képet.

Fotó: Kiss Annamarie

Böszörményi Kovács Zsolt neve nemcsak a képzőművészetek debreceni rajongóinak, hanem a világzenei koncerteket látogató közönségnek és a hangulatos esküvői mulatságok résztvevőinek is egyaránt ismerősen csenghet. Többek között a Janos Huba Group estjein is hallhattuk, de önálló előadásain is, melyeken több mint ötven ütőshangszert és azok történeteit mutatta be, kísért a Víztorony színpadán tangóharmonika-művészt is, korábban pedig stand up előadóként is vállalt fellépéseket. A napokban Álmok és áramlások címmel nyílt meg önálló kiállítása az egyetem Elméleti galériájában, a tárlatmegnyitón Kozák Viktor Csaba szakmai vezető mondta el a kiállítás legfontosabb tudnivalóit. Böszörményi Kovács Zsolt valóban sokoldalú művész: írt dalokat, verseket, fantasy-novellája tizenhét évesen jelent meg a Debreceni Kerubion Kiadónál, sokan zenészként és ceremóniamesterként ismerik, festőként leginkább az elmúlt évben vált igazán aktívvá.

Nincs cél, nincs cím

Böszörményi Kovács a művészi világában igyekszik teljesen egyedi, modern képeket készíteni. Az arányosságot, a szépséget és a dinamizmust próbálja megjeleníteni képein, mindezt improvizáció által, legtöbbször bármilyen előzetes koncepció nélkül. Az alkotó elmondása szerint néhány képén az izgalmas struktúra és a részletek dominálnak, másutt a kompozíció, és olykor mindkettő. Célja, hogy a képeket jó legyen nézni, legfeljebb felkavaró élményt, de semmiképp sem negatív, elborzasztó hatást váltsanak ki. Legtöbbjükön hosszú ideig időzhet a szem, rengeteg apró részletet dolgoz ki, ezért legtöbbjük sok- sok munkaóra után valósul meg. A képei alapvetően nem akarnak bármit is ábrázolni, ilyen értelemben öncélúak. Címet is a nagyközönség kedvéért ad nekik, épp ezért elnevezéseik esetlegesek, gyakran a képei kedvelőinek ötleteiből választva.

A tárlaton kiállított képek egytől egyig 2020-ban készültek | Fotó: Kiss Annamarie

Irányzatok kötéltánca

Sokszor csak alkotás közben válik számára is konkréttá egy kép hangulata: elkezdi valamire emlékeztetni, és ezen a ponton rá, az alkotóra van bízva, hogy ennek engedve dolgozik-e tovább, vagy megpróbál elvonatkoztatni, és csak a színekre, formákra, érzésekre koncentrálva fejezi azt be. – Ha engedve a csábításnak a felfedezett tematika mentén készül el javarészt egy kép, azt ebben az értelemben nevezhetjük absztrakt expresszionizmusnak. Egyébként nem igazán szeretem és tudom besorolni a képeket művészeti irányzatokba, egyrészt, mert nem igazán értek hozzá, másrészt, mert igen változatosak. Sokszor csírájában sincs figuralitás, máskor épp a határán játszadozom – vallja alkotói tevékenységéről Böszörményi Kovács Zsolt. Sok technikát használ, sokszor egyszer, egy képen belül is, mindez szintén menet közben dől el. Talán a tus és a festék kombinációja a legjellemzőbb, de használ akrilt, grafitot és rajzszenet és kollázstechnikát.

Az Álmok és áramlatok március 6-ig láthatóak a Debreceni Egyetem Elméleti galériájában.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában