fotókkal

2021.01.10. 08:10

Medgyessy Ferenc szobrászművész 140 éve született

20201228 Debrecen, Péterfia utca, Nagyerdő és Déri tér 140 éve Debrecenben született Medgyessy Ferenc Kossuth díjas szobrászművész. Képen a róla elnevezett múzeum és néhány alkotása a városból, a Petőfi szobor, Anya gyermekével és a Déri téren álló négy alak, melyek a "Régészet", "Tudomány", "Művészet" és a "Néprajz" megtestesítői. Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Molnár Péter

A cívisváros legismertebb és legtöbb köztéri művet adó szobrászművésze, Medgyessy Ferenc 1881. január 10-én jött világra Debrecenben. Orvosi diplomát szerzett, majd 1903-tól Párizsban festészetet és szobrászatot tanult. Szinte az egész országban megtalálhatók a művei, melyek közül talán a legismertebb az „Anya gyermekével”: több településen is van ilyen szobor, s korábban bankjegyen is szerepelt az ábrázolása. Debrecenben a Déri téri allegorikus kompozíciói, valamint a Petőfi téri Petőfi-szobor a leghíresebb művei. A megyeszékhelyen sétány, középiskola, emlékmúzeum, őt ábrázoló szobor és relief is tiszteleg a sajátos magyar szobrászat megteremtője előtt. Medgyessy Ferenc 1958. július 20-án hunyt el Budapesten.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában