február 1-től él a lehetőség

2021.01.22. 11:57

Hamarosan online is beiratkozhatunk a Méliusz-könyvtárba

A vírushelyzetben is várják az olvasókat, persze nem a megszokott rendben.

20201116 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A járványügyi szigorítások miatt bezárásra kényszerült Méliusz Benedek Elek Központi Könyvtárban nem állt meg az élet, a dolgozók a könyvtári állományt rendszerezik és költöztetik az újonnan kijelölt helyükre.

Fotó: Napló-archív

– November 25-től működik a jelenlegi szolgáltatásunk, melyről a holnapunkról is tájékozódhatnak az érdeklődők. Bár könyvtáraink zárva tartanak, a kölcsönzés továbbra is lehetséges – mondta Vranyecz Tünde, a Méliusz-könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese. Tájékoztatott, hogy a kölcsönözni kívánók az olvasójegy számának megadásával otthonról is össze tudják állítani a kölcsönözni kívánt könyveket. – Ezt a listát e-mailben is elküldhetik, de telefonon is tudnak minket keresni. Utóbbi esetben kollégáink már a beszélgetés alatt megnézik, hogy az adott könyv megvan-e a könyvtárban – tette hozzá. Másnapra összeállítják a kért csomagokat, amelyeket a járványügyi intézkedéseknek megfelelően a könyvtáron kívül, maszkban vehetnek át az illetékesek.

„Tapasztalatunk szerint nagy igény van a könyvtári szolgáltatásra, ezért a fiókkönyvtáraknál is biztosítjuk a dokumentum kölcsönzést”

– mondta Vranyecz Tünde. – Minden korosztályból igénybe veszik a kölcsönzésnek ezt a formáját, de az idősebbeknek még nagyobb szükségük van rá. Őket még jobban korlátozza ez a helyzet, hiszen kevés lehetőségük maradt a társadalmi érintkezésre, nincs lehetőségük közösségbe, kulturális programokra járni, így marad az olvasás. Azt tapasztaljuk, hogy az idősek mellett a tanulók is aktívan kölcsönöznek, hiszen a vizsgákra, felvételikre ugyanúgy készülni kell – osztotta meg tapasztalatait. Hozzátette:

az érdeklődés miatt február 1-től bevezetik az online beiratkozás lehetőségét is.

Fontosnak tartják, hogy ne szakadjon meg a közvetlen napi kapcsolat az olvasókkal, ezért is reagáltak ennyire gyorsan a jelenlegi helyzetre. A kölcsönzés mellett egyes rendezvények is online térbe kerültek, többek között helytörténeti kiállítások, kézműves foglalkozások. Érdemes figyelni a könyvtár honlapját, hiszen folyamatosan töltenek fel újabb és újabb izgalmas tartalmakat a látogatóknak.

Debreczeni-Kondás Eszter

Fontos díjjal indították az új évet

Átadták a Könyvtári Minőségi Díjat és a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár és a Minősített Közművelődési Intézmény címeket a magyar kultúra napja alkalmából tartott, pénteki online díszünnepségen – adta hírül pénteken az MTI.

Az eseményen a 2020-as évben végzett kiemelkedő munkájáért a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár is minősített könyvtár címben részesült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában