fotókkal, videóval

2021.01.21. 08:29

Fólia és gipszkarton a Modem kiállítóterében

Az építőipar és a kortárs művészet kézfogása Kisadózók címmel az online térben látható.

Fotó: Kiss Annamarie

Antal Balázs és Hatházi László Kisadózók című tárlatát tekintheti meg a közönség a Modem YouTube-­csatornáján. A művészpáros 2007 óta dolgozik együtt, a kortárs művészeti központban megrendezett Kisadózók az első nagy intézményi kiállításuk, amelyen döntő többségben újonnan készült műveket mutatnak be.

A két művész (Laci és Balázs) az építőiparban díszítőfestőként dolgozik együtt. A civil munkájukban használt anyagok korábban is képzőművészeti tevékenységük részét képezték. A mostani alkotások már teljes egészében az építőiparban megélt helyzetekre, hangulatokra, emberekre és anyagokra fókuszálnak. A tárlatot a művészduóra jellemző finom irónia hatja át; nehéz eldönteni, hogy egy templom felújítását láthatjuk-e, vagy az építőiparnak emelt groteszk szentélyt.

Egy kivételével az összes alkotás a Modem kiállítására készült – hallhattuk a megnyitón, melyen helyet kap a sokak által ismert fekete építkezési fólia ugyanúgy, mint a hungarocellből készült szoborcsoport vagy a tipikus magyar építőipari munkás némi iróniával feltüntetett ábrázolása a kivetítő segítségével. Az anyagok kérdése minden darabnál nagyon fontos: olyan matériákat használnak az alkotók, mint például a gipszkarton, csatornacsövek, mindezek a kiállítótér szentélyszerű felosztásában. Nemcsak az oszlopok, hanem a köztük fellehető táblaképek is a templomokat idézik, melyekről az alkotók személyesen mondják el a legfontosabb tudnivalókat a kortárs művészeti központ YouTube-­csatornáján.

A kiállítás a Modem más aktuális tárlataihoz hasonlóan az intézmény újranyitása után személyesen is látogatható lesz.

SZD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában