az év szava(i)

2021.01.14. 15:50

A szavak szintjén a vírus győzött

Hazánkban több szervezet is keresi az év szavát – 2020-ban mindegyikük „nyertese” kötődik a járványhoz.

Fotó: Shutterstock

Nem meglepő az embernek az az igénye, hogy fogalmi szinten is próbálja megragadni a változó idők lényegét. Ennek egyik, a nagyközönség figyelmére számot tartó módszere, ha a mindennapjaink szóhasználatát szondázzuk. Nemzetközi szinten nem az egyedüli, de világszerte nagy érdeklődés övezi a Collins szótár kiadójának évről évre elvégzett vizsgálatát, melyben a nyelvhasználati szokások alapján hirdetik ki az év angol szavát. Hazánkban egy ideje szintén meghonosodott néhány hasonló kezdeményezés; miért ne legyen nekünk, illetve a magyar nyelvnek, a tudatos anyanyelvhasználatnak is egy ilyen fóruma? Hovatovább nem is egyetlen társaság végez ilyen vizsgálatot, illetve tart erre irányuló szavazást.

Három, közös gyökerű szervezet: a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, illetve a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda bő tíz éve keresi újra meg újra az adott esztendő „címkéjéül” szolgáló szót, több kategóriában.

Aligha meglepő, hogy 2020-ban melyik győzött: a koronavírus.

Az év antiszava a koronaszégyen, ifjúsági szava pedig a karantini – tették közzé nemrég az e-nyelv.hu oldalon, ahol a jelentésmagyarázatok, illetve a további esélyesek is szerepelnek. Ugyanitt az év költői szavának a morzsaközösséget választották, a határainkon túli szórványközösségekre értve.

A magyar nyelvi témájú kiadványairól, szótárairól ismert Tinta Könyvkiadó szintén hasonló ideje gyűjti, melyik három szó jellemzi a legjobban az adott esztendőt. A műhely honlapján a 2020-as „versenyzőkre” még mindig lehet javaslatot tenni; tájékozódásunk időpontjában a szóseregszemle első három helyén a karantén, a maszk, illetve a koronavírus tanyázott.

Új szereplője is lett a nagy nemzeti szómustrának a legutóbb: az óesztendő utolsó napján a közmédia első alkalommal hirdette ki a maga részéről az év szavát, amely az egymás lett. Ahogy arról a Hajdú Online-on is beszámoltunk, a szóról az MTVA felkérésére az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület tagjai döntöttek, hagyományteremtő céllal. Persze, mint kiderült, ez a győztes is csak első látásra mentes a vírustól, hiszen – mint a választás alkalmából kiadott közleményben írják – egymás kölcsönös segítése ebben az évben az élet minden területén megmutatkozott: unokák, nagyszülők vigyáztak egymásra, pedagógusok, diákok próbáltak egymást segítve túljutni a nehéz éven, amikor a távoktatás nélkülözte a személyességet, a közvetlen emberi kapcsolatokat.

FGY, HBN

Hatezer százalékkal nőtt

A patinás brit napilap, a The Guardian cikke szerint a Collins szótár 2019 óta a lockdown (azaz lezárás) használata gyakoriságának a hatezer százalékos növekedését észlelte, nem meglepő hát, hogy angol nyelvterületen e szó lett a nyerő az óesztendő végéhez közeledve. 2019-ben 4000 előfordulást rögzítettek, míg ez a múlt évben meghaladta a negyedmilliót. – A nyelv a minket körülvevő világot tükrözi, és 2020-at a világjárvány uralta – idézi a lap Helen Newsteadet, a Collins nyelvi tartalmi tanácsadóját. Magyarázata szerint a lockdown szó több milliárd ember közös tapasztalatát foglalja magában, azokét, akiknek korlátozniuk kellett mindennapi életüket a vírus visszaszorításáért.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/a-rucskos-bogyo-4908391/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában