jegyzet

2021.01.14. 15:52

A rücskös bogyó

Fábián György

Nevezd nevén, hatalmad lesz rajta – ilyesféleképp szólt az egyik ősi törvény. Biztosan érvényes ez most is – csak épp a koronavírus nem tudja, és merészen terjed tova.

A 2020. év szavát kereső megmozdulásokban – sportnyelven szólva – teljesült a papírforma: azok a győztesnek választott szavak, amelyekkel eddig találkoztam, mind kapcsolatosak voltak a koronavírussal. Mennyire másképp festettek az előző „eresztések”, ha csak a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda válogatásainak az első helyezettjeit nézzük a korábbi esztendőkből: fényvillamos, gasztroforradalom, Bubi… Most azonban itt van még köztünk ez a rücskös izé (korona helyett talán efféle titulust érdemelne inkább, bár ez nem név, hanem körülírás), eszik a tányérunkból, befekszik az ágyunkba, a fülünkbe karattyol munka közben, és elénk ül a moziban – illetve ülne, ha volna mozi. Minden célban ott van, ott van a holnapodban, gondolatodban, minden mozdulatodban, írhatnánk Illyés Gyulától kölcsönözve. Vajon fogadnánk-e nagyobb összegben arra, hogy nem a vakcina lesz majd 2021 szava?

Fábián György

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/a-szavak-szintjen-a-virus-gyozott-4908337/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában