Advent a Hargitán

2020.12.17. 12:35

Régi Kubik Anna-színjátékot ad karácsony előtt az M5 csatorna

Az Advent a Hargitán című darabot jövő kedden láthatják az érdeklődők.

Sinkovits Imre és Kubik Anna az előadásban | Fotó: mandadb.hu

Az Advent a Hargitán című színjáték felvételét láthatja a közönség december 22-én az M5 csatornán – hívja fel a figyelmet a deszkavizio.hu.

Mint írják, Sütő András drámái közül kiemelkedik az Advent a Hargitán, ez a Kis- és a Nagy Romlás fenyegetettségében játszódó, balladai színdarab, melyben költői nyelven szólal meg „Erdély nagy romlásának valóságos gyásza, az önfeladás, a világgá menekülés közösségi tragédiája”– fogalmazott egykor a Kossuth-díjas író.

A színházi portálon olvasható történetismertető szerint a helyszín egy kis boronaház a Hargitán, a Kis Romlás és – a valóságban nem létező – Nagy Romlás mellett, itt él a korán megözvegyült Bódi Vencel. Ezen a helyen előttünk találkozik a múlt a jelennel, tanúi lehetünk ugyanis Márai lánya hat évvel ezelőtti elvesztésének, amit Vencel a mai napig bán, és itt bontakozna ki az általa szeretett két fiatal, Gábor és Réka reményt adó kapcsolata, ha a múlt bűnei, és a körülmények ezt engednék. Gábort épp a szeretet ünnepén kell, hogy elveszítsék, amikor Réka végzetes kiáltása miatt betemeti a Nagy Romlás hosszú évek során összegyűlt hótömege. A második részben húsz évnyi vezeklő keresés után, egy újabb reményt adó szentestén Réka megtalálja elveszett szerelmét, és isteni csodaként visszahozza az életbe. A körülmények azonban megint összefognak ellenük, álmaik nem teljesülhetnek, végleg a hó és jég alá kerülnek mindketten.

A darabban Sinkovits Imre, Agárdy Gábor, Tóth Auguszta és Bubik István mellett a Csokonai Színház színművésze, Kubik Anna is szerepel. Őt Réka szerepében láthatja a közönség,

Sinkovits Imre és Kubik Anna az előadásban | Fotó: mandadb.hu

A Nemzeti Színház 31 éve Sík Ferenc legendás rendezésében bemutatott, kétrészes előadásának tévéfelvételét december 22-én 21 órától láthatják az M5 csatornán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában