gyerekként is énekelt

2020.12.12. 12:00

Pályája igen szövevényes volt, mégis a Magyar Állami Operaház nagykövete lett

Az operaénekes kiskorától kezdve művészi közegben mozgott, így meghatározó mentorai voltak.

Fotó: Ujvárosi Andrea-archív

Ujvárosi Andrea operaénekesre egy előéneklés alkalmával figyeltek fel, a debütálását követően egymás után jöttek a szerepek. – Főként középszerepeket kaptam, játszottam a Varázsfuvolában és a Grófné személyét is a Farsangi lakodalomban én alakítottam. Számomra kihívás volt, hogy a hangkarakterem drámai, de nagyon szeretem a vígjátékokat, ezekben kifejezetten jól érzem magam – mondta az operaénekes. – Idővel megtaláltak a nagyobb drámai szerepek, Gertrúdot játszottam a Bánk bánban, és én alakítottam a címszereplőt, a Háziasszonyt, Kodály Székelyfonójában. A pályám kezdetén megkaptam a Neményi Lili-díjat, majd a következő elismerése a szakmámnak és mindannak, aki én vagyok, 2014-ben következett, amikor a Magyar Állami Operaház nagykövetének kineveztek. A kapott titulusom magába foglalja az Operaház programjainak a népszerűsítését, valamint magának a műfajnak a megismertetését a fiatalokkal – osztotta meg, majd jelezte: 2022-ben lesz a debreceni operatársulat megalakulásának 70. évfordulója, s ekkor olyan sorozatot terveznek a Csokonai Színházzal, melynek a házigazdája lesz.

Meghatározó darab

Ujvárosi Andrea számára kanyargós út volt, míg eljutott a színpadig, ahol operaénekesként léphetett fel. – Gyermekkoromtól kezdve a zene rajongója voltam, és énekeltem is. Negyedik osztályosként, már kedvet éreztem magamban arra, hogy hangszereken tanuljak – mondta. – Ötödikes koromban elkezdtem zongorázni, és minden közösségben én voltam a „pacsirta”. Egy évvel később az énektanárom behozta az iskolába Erkel Ferenc Bánk bánját, és abból is Melinda énekét, az Ölj meg engem kezdetű áriát. Ez csodálatos találkozás volt számomra az operával, s az egész életemet végigkísérte. Később az Operaházban Komlóssy Erzsébet növendéke voltam, aki a gyermekként becsben tartott Bánk bán bakelitlemezemen Gertrúdot énekelte. A zene iránti rajongásom ellenére bölcsészként diplomáztam, majd felvételiztem az akkor még Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, amelynek jogutódján jelenleg egyetemi docensként tanítok – ismertette érdeklődésünkre.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában