szilveszter

2020.12.31. 19:41

Csikósok sorakoztak ostoraikkal az úton

2020. december 31-én sem maradt el a csergetés a fürdővárosban; ezúttal szerényebb volt a hangoskodás.

Fotó: Kovács Péter

Ez érthető is a kialakult járványhelyzet miatt, ám a Hajdúszoboszlói Csikósok Egyesülete és a Hajdúszoboszlói Lovassport és Hagyományőrző Sportegyesület tagjai úgy döntöttek, nehogy megszakadjon már a több évszázados hagyomány, ami kibírt háborút, diktatúrát.

Fotó: Kovács Péter

Régen, közelmúltban és ma

Mielőtt a mába jönnénk, tekintsünk egy kicsit a távoli múltba. Ennek megidézésében Mester József, Fazekas Lajos, Csontos János és Kovács Máté egyesületi tagok voltak a segítségünkre.

– 1559-ben vagyunk, amikor a törökök sanyargatták ezt a vidéket, és az akkori Szoboszló férfi lakossága a rendelkezésükre álló valamennyi fegyverrel a lakóhelyüktől távolabb hadakozott a ellenük. A városban csak a gyerekek és a nők voltak. Időnként török járőrök ellenőrizték Szoboszlót, és így volt ez december 31-én is. A város akkori lakosságának egy része az erődfal által védett területre húzódott vissza, és kolompokkal, karikásostorokkal, kereplőkkel „fegyverkeztek fel” a járőröző törökök ellen. Ahogy az ellenség a várfalhoz közeledett, éktelen zajt csaptak, jelezvén, ők bizony sokan vannak és elszántak. Az eredmény nem maradt el természetesen, hiszen a járőrök megijedtek és elmenekültek Szoboszlóról. Erre a hadi sikerre emlékezünk minden év december 31-én este.

Fotó: Kovács Péter

Mégpedig mostanság úgy – és innen már e sorok írója személyes élményei alapján –, hogy az sokakat vonzó idegenforgalmi látványosság is egyben. A város főutcájának egy részét a forgalom elől lezárták, és a csikós ruhába öltözött csergetők lóháton, illetve sétálva tették meg a néhány száz méter távot, miközben ütemesen csergettek karikásostorjaikkal. A közönség tapssal jutalmazta a fürdővárosbelieknek és a környék csikósainak mintegy órán át tartó közös produkcióját.

Fotó: Kovács Péter

Az idén azonban a vírusveszélyhez igazodva, betartva a távolságtartás és a gyülekezési szabályt, csak igen szerény keretek között szólaltak meg a karikásostorok. A művelődési központ előtt gyűltek össze a hagyományőrzők, a kevés arra járó természetesen felfigyelt a nem az utcára való gúnyában, vállukra ostort akasztott férfiakra, és bámészkodni meg-megálltak néhányan. A hagyományőrzők előbb a város karácsonyfája előtt fotózkodtak, majd az úttesten, távol egymástól csergettek néhány percet. A szürke marha tülkéből készült kürtöt is megszólaltatták. A járműforgalmaz nem zavarták, hiszen alig volt egy-egy jármű az utcán, azok is a csergetők mögött haladtak el. A hagyomány tehát nem szakadt meg ebben az évben sem.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában