A kultúra kulisszái

2020.11.19. 20:00

Porolás, leltározás, online események: szorgos munka a zárt kapuk mögött

Látogatók hiányában is bőven akad teendő a debreceni kulturális intézményekben.

20201116 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A járványügyi szigorítások miatt bezárásra kényszerült Méliusz Benedek Elek Központi Könyvtárban nem állt meg az élet, a dolgozók a könyvtári állományt rendszerezik és költöztetik az újonnan kijelölt helyükre.

Fotó: Matey István

Habár a kormányrendeletnek megfelelően látogatókat nem fogadhatnak a következő egy hónapban, a Déri Múzeum és tagintézményeinek (Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza, Honvédtemető és Mauzóleum) munkatársai továbbra is dolgoznak. – Tart a múzeum hatalmas gyűjteményének felülvizsgálata és a közelmúltban bekerült anyagok feldolgozása. A muzeológusok készülnek a jövő évi kiállításokra, több munkatárs pedig a leletek feldolgozásán munkálkodik. Munkatársaink a kiállítóterek tisztogatásán, portalanításán is dolgoznak – árulta el a Naplónak Dallos-Nagy Krisztina, a múzeum sajtóreferense. Elmondta, a múzeumpedagógusok és szervezők azon fáradoznak, hogy rendszeresen frissüljenek a közönség számára is izgalmas oldalaik, hiszen a programok nagy része átkerül az online térbe. Minden érdeklődőt arra buzdítanak, látogassák a múzeum honlapját, ahol elmerülhetnek a folyamatosan bővülő digitális tartalmakban.

A Méliusz Benedek Elek Központi Könyvtárban nem állt meg az élet, a dolgozók a könyvtári állományt rendszerezik és költöztetik az újonnan kijelölt helyükre | Fotó: Matey István

Háttérmunkálatok zajlanak

Jelenleg a Méliusz Juhász Péter Könyvtár valamennyi szolgáltatási pontja zárva tart, dolgozóik viszont folyamatosan ügyeletben állnak, és válaszolnak az olvasók minden beérkező kérdésére telefonon, valamint írásos formában is. – Egy könyvtárban mindig zajlik háttérmunka, ahogy az első hullám idején, most ismét ezek kerülnek előtérbe. De egyéb feladatok is akadnak: leltározás, könyvek és bútorok elszállítása. A munka során nagyon figyelünk a fertőtlenítésre – tudtuk meg Piskóty Teréztől, a Méliusz-könyvtár kommunikációs és közönségkapcsolati referensétől. Elmondta továbbá, hogy virtuális kiállítással is készülnek, kollégái hamar alkalmazkodtak a megszokottól eltérő napi rutinhoz, a csapat lelkesen dolgozik, és kovácsoló erőként hat rájuk a nem mindennapi helyzet.

Galiné Mile Andrea arról tájékoztatott, hogy a püspökladányi intézményeket sem érte váratlanul a helyzet. – Előre gondolkodtunk; decemberi eseményeink online térbe kerültek át, a könyvtárban és a múzeumban szorgos háttérmunkák zajlanak, az elmaradt ünnepi programjainkat pedig gondosan fertőtlenített és meghitt hangulatban kivilágított közterekkel igyekszünk kompenzálni.

Események, másképp

Bár az ilyenkor megszokott szabadtéri rendezvényeken és kulturális programokon a járvány miatt most személyesen nem vehetünk részt, a közművelődési intézmények dolgozói számára így is rengeteg teendő akad.

– A vírushelyzet most valóban átalakítja hagyományos ünnepi szokásainkat és programjainkat, de a járvány lassítása érdekében ezeket a döntéseket meg kellett hoznunk. Debrecenben elmarad az adventi vásár, a Kölcsey Központ és az Apolló mozi is bezárja kapuit egy hónapra a nagyközönség előtt. A tavaszi, teljes leálláshoz képest annyival kedvezőbb a helyzet, hogy a munkatársaim közül sokan továbbra is dolgozhatnak az intézményeinkben, és ez lehetővé teszi, hogy néhány, az Őszi Fesztiválra tervezett eseményt online közvetíteni tudjunk – nyilatkozta a Naplónak Kerekes Sándor, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

„A visszajelzésekből azt látjuk, hogy az online közvetítéseket igénylik a nézőink, mert ebben a rendkívüli helyzetben is értékes kulturális tartalomhoz szeretnének jutni.”

– Természetesen vannak olyan események, amelyeket így sem tudunk megtartani, azokat 2021-re áttettük. Ezért amennyiben kérik, az előzetesen megváltott belépőjegyek vételárát nézőinknek visszatérítjük. A visszaváltási szándékot minden esetben az [email protected] e-mail-címen kell jelezni, legkésőbb 2020. december 31-ig – hangsúlyozta Kerekes Sándor.

Borítókép: A Méliusz Juhász Péter Könyvtár egységeiben most több idő jut például a leltározásra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában