Kéz a kézben művészet és tudomány

2020.11.08. 15:45

Alkotó délutánnal zárult a Botanica Historica

Kilenc neves alkotó munkáját csodálhatták az érdeklődők az 1600-as évektől egészen az 1900-as évek közepéig.

Fotó: Matey István

A növényvilág szépségeit mutatta be a Botanica Historica kiállítás a Déri Múzeumban, melyet vasárnap nézhettek meg az érdeklődők utoljára. A tárlat célja az volt, hogy az emberek betekintést kapjanak a növények csodálatos világába.

Fotó: Matey István

– A körülöttünk rejtőző növények rendkívül sokfélék, mi pedig nemcsak magát a tudományos részét akartuk ennek közvetíteni, hanem a képzőművészetet is. A bemutatott kiállítás egy vándorló darab, a Déri Múzeum a hatodik helyszíne a Botanica Historicának. Az esemény „párja” a Madarak égen-földön, ami a világ tizenegy nagy madárrajzolóinak munkáját mutatja be – ismertette Váradi Zoltán, a Természettár vezetője vasárnap. – Rengeteg ember megfordult az alkotások között, ami annak is köszönhető, hogy a kiállítás frekventált helyen, a múzeum patinás falai között igazán látványosra sikerült. A kiállított darabok Basilius Besler munkáival kezdődnek, aki az 1600-as évek második felében alkotott. A látogatók eljuthattak egészen az 1900-as évek első felében alkotókhoz. Találkozhattunk igazi nagy növényrajzolók munkáival, akik valóban híresek lettek, mint Maria Sibylla Merian – tette hozzá.

Fotó: Matey István

Alkotás és tanulás

Váradi Zoltán elmondta, habár a grafikusok profi rajzolók voltak, elengedhetetlen volt számukra a botanikai ismeretek birtoklása is. – Azért találtuk ki a kiállítást, mert szakítani szerettünk volna a paradigmákkal. A képzőművészek azt mutatják be, hogy milyen gyönyörűek a növények, emellett pedig esztétikai értéket is képviselnek – osztotta meg a Természettár vezetője.

Fotó: Matey István

A tárlat a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósult meg és vasárnap alkotó délutánnal ért véget. A betérők – akik a kiállított darabokat érkeztek megnézni, vagy csak a múzeumot látogatták meg – csatlakozhattak egy kézműves foglalkozáshoz.

Vámosi Kira

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában