Fotókkal

2020.10.10. 19:56

Szüreti vigasság töltötte be a megújult Dósa nádor teret

Folklórműsorok, must- és borkóstoló, kukoricamorzsolás és kézművesek vására várta a látogatókat.

MP

Fotó: Molnár Péter

A Debreceni Ősz – kisfarsangi mulatságok Mihály-naptól Márton-napig című programsorozat részeként tartottak szüreti vigasságot szombaton a cívisváros megszépült közösségi helyén, a Dósa nádor téren.

Kígyóztak a sorok a kínálóasztal előtt, ahol a piros bakator szőlőt minden állapotában meg lehetett kóstolni: frissen a fürtről gyümölcsként, préselt mustként és bor formájában is. Ez a történelmi, magyar őshonos szőlőfajta alapvetően az Érmelléken volt elterjedt, száraz, fehér bora pedig sokéves érés után mutatkozik meg igazán.

Novemberre már új bor

Úgy tartja a mondás, aki Márton napkor új bort iszik, az egészséges lesz és nem fog sem éhezni, sem szomjazni a következő évben. Az eseményen a borkészítés fortélyairól is szó esett, kiderült: a szőlő két napig tartó áztatása után színelés és préselés következik, a spontán erjedés pedig harmadik napra történik. – A feldolgozás során többször úgynevezett fejtést igényel a must, hogy igazán ízletes bor kerüljön a a palackokba. Az elsőre akkor van szükség, amikor kierjed az új bor, ilyenkor a durva seprőt eltávolítjuk, utána akár tartályban, akár hordóban egy finom seprős érlelés következik. Azután, amennyiben naturális bort szeretnénk készíteni mindenféle technológiai beavatkozás nélkül, még egy fejtés történik a tavaszi, húsvéti időszakban – ismertette Heit Lóri bortermelő, aki egyébként népi együttesével a jó hangulatról is gondoskodott az eseményen.

Újra együtt

Az ingyenesen látogatható eseményre családok, fiatalok és idősek is kilátogattak.

– Szívesen veszek részt ilyen rendezvényeken, különösen szeretem a népi mesterségeket bemutató eseményeket. Nagyon szeretek itt kikapcsolódni. Ugyan az effajta rendezvényeken találkozhatunk a magyar népi mesterségekkel, de úgy gondolom, hogy mindenféle gondolati társítás nélkül mindenkinek jó, ha ellátogat ilyen eseményekre, főként most, amikor szűkebb a közösségi lehetőség – mondta el lapunknak a program helyszínén Tóth Éva Aranka.

A szüreti vigasságon a tér közepén felállított góréban gyerekfoglalkozások várták a kíváncsi lurkókat, Rácz Anikó mesét is olvasott a jelen lévőknek, a vásárban pedig többek között kosárfonó, gyöngyfűző és fafaragó mesterek munkáival találkozhattak a látogatók.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában