Képernyő

2020.09.21. 19:50

Tárgyalótermi dráma másképp

Az HBO idén nyáron mutatta be a Perry Mason című nyolcrészes sorozatot, amely nem lett óriási siker, mindenesetre színvonalát tekintve egyértelműen említésre méltó szériáról van szó.

A címszereplő egy igencsak ismert figura, főleg az Egyesült Államokban, hiszen a sorozat alapját képező könyvek hatalmas népszerűségnek örvendtek a tengerentúlon, valamint több tévéfilm is készült. Az író, Erle Stanley Gardner összesen 82 regényt és 4 novellát írt Mason főszereplésével. Perry Mason neve ismerősen csenghet a magyar közönségnek, hiszen a karakter nevével fémjelzett könyvekből nem kevés magyar nyelven is elérhető.

Ismert panelek

A sorozat azonban nem a korábban megismert, idős és rutinos ügyvédet mutatja be. Itt Perry Mason (Matthew Rhys) egy fiatal magánnyomozó, aki egy E. B. Jonathan (Jonathan Lithgow) nevű ügyvédnek dolgozik, és bulvárfotókat készít, amivel hírességeket zsarol meg. A történet az 1930-as évek elején játszódik Los Angelesben, és egy előbb gyerekrablásnak induló, majd gyilkossággá fajuló ügy körül bonyolódik. Ebbe keveredik bele a Mason által foglalkoztatott ügyvédi iroda, hiszen E. B. Jonathan elvállalja, hogy képviseli az egyik szülőt az ellene hozott vádakban. A Perry Mason-sorozattal kapcsolatban érdekesség, hogy nem a megszokott tárgyalótermi dráma zajlik benne. Pontosabban eljut a cselekmény addig a pontig, azonban csak lassan. Addig sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a karaktereire, valamint a közegábrázolásra. Utóbbi kapcsolatban minden fontos elem megjelenik, ami egy klasszikus noirban szükséges, kezdve a kiégett magán­nyomozóval, a korrupt zsarukkal, az igazságtalan jogrendszerrel vagy éppen a megváltást hazudó kisegyházzal.

A sorozat önmagában békésen csordogál nyolc részen át, hiszen kevés olyan elem van, amit ne láthattunk volna korábban, viszont díszletezését, korhangulatát nézve mindenképpen kiemelendő a Perry Mason. Emellett a karakterek ívének felmutatása és a színészek, különösen a címszereplőt alakító, a Foglalkozásuk: amerikaiból ismert Matthew Rhys remekelnek. Érdemes megnézni a sorozatot mindazoknak, akiket érdekel ez a korszak, valamint azoknak is, akik kedvelik a tárgyalótermi drámákat.

GCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában