koronavírus

2020.09.02. 16:24

Új járványügyi intézkedések lépnek életbe a debreceni kulturális intézményekben

A városvezető második Covid-tesztje is negatív lett.

MP

Fotó: Molnár Péter

A koronavírus-járvány folyamatosan emelkedő fertőzésszáma miatt újabb intézkedéseket vezet be az önkormányzat saját fenntartású kulturális intézményeiben. A bevezetendő járványügyi határozatról Papp László polgármester tartott sajtótájékoztatót szerdán, a Régi Városháza Udvarán.

Az intézmények vezetőivel közösen hoztak meg néhány fontos döntést annak érdekében, hogy minél nagyobb biztonságot biztosítsanak a város lakói számára. – Ősszel újraindul a város kulturális élete, és ezzel együtt az oktatás is. Alapvetően az elmúlt időszakban eddig mindenhol nyári szünet volt – ez lehetőséget adott arra, hogy adott esetben a családok, gyermekek kicsit szeparáltabban vegyenek részt a mindennapi életben. Az iskolák, a kulturális élet újraindulásával nagyon sok kérdés vetődik fel az egészségünk biztonságát illetően – fogalmazott a polgármester, majd részletezte a várost érintő legújabb intézkedéseket:

„Azt javasoltuk a vezetőknek, hogy saját intézményeikben, zárt térben vezessék be a kötelező maszkhasználatot. Legyen szó színházi előadásról, bábszínházi előadásról, múzeumi látogatásról, belső térben ezeken a helyszíneken Debrecenben betartandó az arc eltakarása”

– hívta fel a figyelmet.

Fotó: Molnár Péter

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az önkormányzat minden segítséget megad az intézmények számára. Ha szükségeltetik, akkor a városi maszkkészletből ellátják a létesítményeket eszközökkel, azonban arra kérik a látogatókat, hogy egészségük érdekében mindig legyen náluk maszk, sál stb. – A gyermekek tartózkodása kiemelt biztonsági intézkedéseket igényel intézményeken belül. Ennek megfelelően a gyermekcsoportok vonatkozásában a következőt rendeltük el: egyszerre egy osztály vehet részt a különböző kulturális programokon, illetve a turnusok után körültekintő fertőtlenítést kell végezni. A létesítmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy felfüggesztik, vagy megtartják a múzeumpedagógia foglalkozásokat – kiemelte, majd nyomatékosította:

„Ebben a tekintetben a tanintézmények is hasonló kompetenciával rendelkeznek: az iskolai intézményi autonómia tekintetében a vezetők dönthetnek, hogy a különböző kulturális programokra viszik-e a tanulókat, vagy sem”

– fűzte hozzá.

A polgármester arról is tájékoztatott, külső fellépőket, programvendégeket is érintenek az intézkedések: kérdőívek kitöltését, testhőmérést kérnek alkalmazni. – Ha nem akarjuk, hogy az élet újra „megbénuljon”, akkor a személyes életünkben kell meghozni olyan döntéseket, amelyek hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a járványhelyzet fékezhető legyen. Ha figyelemmel kísérjük az eseményeket, akkor jól láthatjuk, hogy a megbetegedések száma növekszik – ez mindenféleképpen óvatosságra és fegyelmezettségre indít bennünket. Kerülnünk kell a veszélyes szituációkat: a kontaktusokat próbáljuk meg minimalizálni, ezzel is hozzájárulva a védekezés eredményességéhez – tanácsolta Papp László, továbbá hangsúlyozta:

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a jelen körülmények között igyekezzünk megőrizni a normalitást. Nem tudjuk bezárni saját magunkat a lakásainkba, élni kell az életet. De törekedni kell a lehető legnagyobb biztonságra. Aki bármilyen olyan tünetet tapasztal magán, ami esetlegesen a koronavírus veszélyére utalhat, az tartózkodjon mindenféle személyes kontaktustól”

– ismertette.

Fotó: Molnár Péter

Nehéz időszak következik, de az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a város működőképességét. – A kulturális élet a cívisváros számára kiemelten fontos, nagyon sok fejlesztést hajtunk végre annak érdekében, hogy minél magasabb szintű kulturális élet jellemezze Debrecen mindennapjait. Szeretnénk elkerülni, hogy a fertőzés olyan intenzitású legyen a városban, amely miatt szükség legyen esetleg az intézményi működések leállítására – fogalmazott, ezután a sporteseményekre tért ki: – A sportesemények szintén nagy látogatottságú rendezvények, a kézilabda esetében a kötelező maszkhasználat bevezetésre kerül. Emellett javaslatot fogok tenni a DVSC Futball Szervező Zrt. vezetésének, hogy a stadion területén kötelező legyen a maszkhasználat.

„Ahogy a kulturális események hozzátartoznak a város mindennapjaihoz, úgy a sportrendezvények is, ezért is szeretném, ha a szervezők a megfelelő biztonságra törekednének”

– tette hozzá.

A debreceni városvezető a tájékoztatón bejelentette,

átesett a második koronavírusteszten is, melynek eredménye negatív lett.

NE

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában