Balcsillag

2020.09.27. 07:30

Izgalmas apokalipszisfilm készül Debrecenben

Az elsőhöz képest ezúttal több műfajt visz bele alkotásába Pólik József.

Fotó: Pólik József-archív

Második filmjét készíti Pólik József, a Debreceni Egyetem oktatója. A rendező az első alkotását, amelynek címe Életem legrosszabb napja, 2017-ben forgatta, és több moziban is vetítették az országban. Azt a filmet méltán lehet nevezni debreceninek, hiszen helyi színészekkel és debreceni helyszíneken játszódik. A most készülő alkotás azonban némileg eltér ettől. – Javarészt Debrecenben forgatjuk a filmet, különböző helyszíneken, de készültek felvételek Nyíregyházán, Hajdúhadházon és Salgótarjánban is – válaszolta a Napló érdeklődésére Pólik József. Hozzátette, Debrecenben többek között a vidámparkban, a Vágóhíd utcai kápolnában, valamint a Zsibogóban is forgattak.

Amit mások elpusztítanának

– A történet ugyanakkor nem Debrecenben fog játszódni, hanem egy elképzelt, meg nem nevezett városban – osztotta meg a rendező. Ez egy olyan város lesz, amelyet a filmben majd hegyek vesznek körül. Pólik József kifejtette, a készülő alkotás címe Balcsillag lesz, amely egy régies kifejezés, ami olyan csillagra, üstökösre, égitestre utal, amely szerencsétlenséget hoz az emberekre. A film a fátumról fog szólni, de egyúttal az emberi szabadságról is. – Lót ótestamentumi története volt a kiindulópont számomra, csak itt Lót egy kamaszfiú – magyarázta az alkotó. Csakúgy, mint Lótnak, a fiúnak is próbát kell tennie: tanúsítania kell a jóságát és a tisztességét, miközben körülötte majdnem mindenki velejéig romlott, gonosz és aljas. A film egyszerre lesz hőstörténet és fejlődéstörténet.

„Hogyan őrizhetjük meg az emberi méltóságunkat és szabadságunkat akkor, amikor azt tapasztaljuk, hogy más emberek éppen ezt akarják elpusztítani bennünk?”

Ez a kérdés áll a történet középpontjában – magyarázta Pólik József. Szerinte ez a kérdés nagyon aktuális ma.

Felvetődhet, hogy milyen kapcsolatban van az Életem legrosszabb napjával a Balcsillag. A rendező elmondta, nincs semmilyen kontakt az előző filmjével, hiszen a történet és a vizuális nyelv is nagyon különböző. – Az előző alkotás javarészt statikus kompozíciókból épült fel, itt most folyton mozog a kamera, nagyon sok felvétel készült úgynevezett kocsizással és steadicammel – hangsúlyozta.

Pólik József (balról) időszerű kérdéssel foglalkozik új filmjében
Fotó: Pólik József-archív

Legyen debreceni filmgyártás!

Az Életem legrosszabb napja tőrőlmetszett szerzői film volt, azonban a Balcsillag műfaji mozi lesz. – Apokalipszisfilm, de ehhez még más műfaji elemeket kevertem, úgymint bosszúfilm, thriller és melodráma – sorolta Pólik József, ennek ellenére szerzői alkotásként tekint a Balcsillagra. A rendező elárulta, a főszereplő Veress György lesz, aki az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos diákja. A nézők újra láthatják majd az előző alkotás néhány szereplőjét, például Gelányi Imrét, Nyitrai Illést és Sőreghy Ágnest is. Rajtuk kívül feltűnik a Csokonai Színház színésze, Vranyecz Artúr is. A rendező elmondta, a stáb most is debreceni, valamint hogy ugyanaz az alkotóközösség készíti a Balcsillagot, mint az előzőt. – Azt szeretnénk, ha Debrecennek lenne filmgyártása, ha itt is rendszeresen készülnének játékfilmek, természetesen nem csak a debreceni közönségnek – jelezte az alkotó. A munkálatokkal kapcsolatban elmondta, 16 nap forgatás van mögöttük, még nem fejezték be a felvételeket, de már a vége felé tartanak. – Úgy forgatunk, ahogy annak idején a francia új hullám képviselői: kis stábbal, mobilisan, eredeti helyszíneken – osztotta meg a rendező. A járványügyi helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott, a forgatás akkor kezdődött, amikor véget ért a járvány első hulláma után a karantén. Hangsúlyozta, most úgy érzi, versenyt futnak az idővel. – Remélem, hogy október végéig fel tudjuk venni az utolsó jeleneteket is úgy, hogy közben a stábtagok biztonságáról is gondoskodtunk – emelte ki. Hozzáfűzte, ideális esetben jövő ősszel kerülhet a mozikba a Balcsillag.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában