Közönségtalálkozó

2020.09.15. 11:57

Filmvásznon a történelmi piknik

A vasfüggöny végnapjait felelevenítő dokumentumfilmet a napokban Debrecenben is bemutatták.

Fotó: Kiss Annamarie

Szalay Péter új dokumentumfilmjének, a „Nincs parancs”-nak a dísz­előadását láthatta szombaton a debreceni közönség az Apolló moziban. A vetítés után a film alkotói közönségtalálkozón is részt vettek Szalay Péter rendező, dr. Hidas Ildikó dramaturg és Nagy Ernő, a film egyik operatőrének részvételével.

Hosszú előkészítés

A beszélgetés részleteiről Fejér Tamás moziigazgató beszélt a Naplónak. Mint elmondta, a Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült produkciót a páneurópai piknik és a rendszerváltás évfordulója alkalmából hozták létre, az országos bemutatót, melynek Debrecenben az Apolló mozi adott otthont, csaknem tizenhat éves munka előzte meg.

– A filmvetítést követő közönségtalálkozó témáinak egyik alappillére az az ellentét volt, mely a páneurópai piknik kiindulása miatt áll fenn évtizedek óta Debrecen és Sopron között – fogalmazott Fejér Tamás, majd hozzáfűzte: annak ellenére, hogy a film egyértelműen leszögezi a politikai kezdeményezés debreceni kiindulását, a közönség közül többen kevésnek tartották a produkcióban a város jelentőségének bemutatását.

A moziigazgató beszámolt arról is, hogy a dokumentumfilmre nagyon sokan voltak kíváncsiak, ennek ellenére a járványhelyzet miatt bevezetett szigorítások csak korlátozott számban tették lehetővé a premier megtekintését. Az Apolló vezetője ennek kapcsán kiemelte, hogy a Nincs parancs egy héten keresztül lesz műsoron a filmszínházban, így szeptember 17. és 25. között öt alkalommal lesz lehetőségük a debrecenieknek, hogy betekintsenek a vászonra vitt történelmi eseményekbe.

Valóságfilm

A Nincs parancs az 1989-es Európa sorsfordító pillanatait mutatja be. A film Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló történetét meséli el. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar–osztrák határon, és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét, és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét. A film arra is válasszal szolgál, hogy helytállásuk nélkül mi következhetett volna.

A Nincs parancs az archív és forgatott felvételek mellett animációs és fikciós betéteket is tartalmaz. Rendezője és operatőre a Schiffer Pál- és Balázs Béla-díjas Szalay Péter. A dokumentumfilm főszereplői Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc, Nagy László. A fikciós betétekben Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos is látható. A filmet Schell Judit és Szervét Tibor narrálják.

SzD

Borítókép: Dr. Hidas Ildikó dramaturg és Szalay Péter rendező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában