sokan segítettek

2020.08.26. 12:54

Kézről kézre jártak a színházi ereklyék: látványos élőlánccal pakoltak ki a Csokonaiból

A színház él és élni akar – fogalmazott a lánc tagjaként Papp László polgármester a Naplónak.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Rómeó és Júlia, Lear, A Pál utcai fiúk, Tesztoszteron. Csak néhány előadás, melynek a Csokonai Színház díszletraktárából előkerült kultikus darabjait megérinthették, majd továbbadhatták szerda délelőtt a teátrum önkéntes költöztetői.

A felújítás előtt álló épület oldalánál diákok, szülők, nagyszülők, színházi dolgozók gyűltek össze, hogy ha jelképesen is, de részesei legyenek a több száz kellék és jelmez költöztetésének. A Költöztesd át a Csokonait! elnevezésű élőlánc a főépülettől egészen a Víg Kamaráig tartott, a részvevők jó hangulatban, olykor rövid anekdotákat felelevenítve adták kézről kézre a színházi kellékeket.

A színház örök

Arról, hogy mi a legfontosabb üzenete a színház egyedülálló kezdeményezésének, az élőlánc részeként jelmezeket átvevő-továbbadó Papp László polgármester nyilatkozott a Naplónak. Úgy fogalmazott:

a kezdeményezés legfontosabb üzenete, hogy megmutatja, Debrecenben óriási összefogás jellemzi a város kulturális életét.

 

Fotó: Molnár Péter

– Több tekintetben is nehéz helyzetben vagyunk, hiszen a koronavírus-helyzet is befolyásolja a következő egy-két év előadásait és színházi életét, ahogy az előző évadra is hatással volt. Gyakorlatilag leállt a színházi élet Debrecenben, nem lehetett előadásokat tartani, de a színház él és élni akar, ez jól érzékelhető az élőláncból is. Azt látom a társulati tagokon, hogy nagy izgalommal, kis aggodalommal tekintenek a következő időszak elé. Átmenetileg visszatérünk a vándorszínészek időszakára, amikor százötven-százhatvan évvel ezelőtt nem volt állandó színházi élet állandó épületben, de ez azért van, hogy két, két és fél év múlva a teljesen megújult infrastruktúrával fogadják vissza a színházak a színészeket és a közönséget is – mutatott rá Papp László polgármester.

Fotó: Molnár Péter

A régi emlékek

A Jászai-díjas Dánielfy Zsolt nem kevesebb, mint negyven éve tagja a Csokonai Színház társulatának, így akár természetesnek is mondható, hogy ő is beállt az önkéntes költöztetők sorába. A Naplónak két jelmez továbbítása között elmondta, hogy minden tárgyhoz kötődik azok közül, melyeket kézbe vett és továbbadott ezen a különleges délelőttön. – Élményem van minden díszlettel és kellékkel kapcsolatban ugyanúgy, mint magával az épülettel is, hiszen éppen negyven éve, amikor idekerültem, akkor volt az az átalakítás, akkor nyitott ki a színház abban a formájában, amelyben most is van.

„Ez lezárja a pályám kezdő és vége felé közelítő időszakát, és ezt jelképezi az élőlánc is”

– jegyezte meg a színművész. Dánielfy Zsolt a Napló kérdésére arról is beszélt, az elmúlt negyven évből mi az a jelmez, amely leginkább közel áll a szívéhez. – Ha egy dolgot említhetek meg, akkor az a Döbrögi-jelmez, ugyanis nagy sikere volt, imádtam játszani, mivel színpadon gonoszt játszani úgy a legjobb, hogy az ember szerethető maradjon.

Debrecen „Döbrögije” végül a társulat előtt álló időszakról úgy fogalmazott, érdekes időszaka lesz ez a társulat életének, de mindenképp dinamikusabban és attraktívabban kell jelen lenniük, hogy az új játszóhelyeken is meghódíthassák a közönséget.

A Csokonai Színház közönsége a következő évad első bemutatójáig, az Őszintén szólva című komédiáig sem unatkozhat, elindult ugyanis az erkélykoncertek és a kulisszajárások sorozata, valamint a Nagyerdőn megtekinthető a társulat vitrinszínházi produkciója, a Hamlet is.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában