Augusztus 20.

2020.08.19. 11:30

Idén másképpen alakult a virágkarnevál

A vírus árnyékában sem maradt el az idei megemlékezés, megyeszerte színes programokkal várták az érdeklődőket.

20190820 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Augusztus 20-i karneváli felvonuláson közel 5 méter magas és 10 méter hosszú virágkompozíciók, nívós hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok voltak jelen.

Fotó: Napló-archív

Augusztus 20-a minden bizonnyal a magyar történelem legjelentősebb eseménye. Ezen a napon emlékezünk meg az államalapításról és hazánk első királyáról, Szent Istvánról. Ennek oka nem más, minthogy a keresztény magyar állam megteremtőjét ezen a napon avatták szentté Székesfehérváron 1083-ban, ennek kapcsán pedig országszerte emberek tömegei gyűlnek össze a magyar összetartozás-tudat erősítésének jegyében.

Így van ez Debrecenben is, ahol a világhírű virágkarnevál 1966 óta íródó történelmében bár voltak kihagyások, az idei év mégis szokatlan kihívás elé állította a szervezőket. A pandémia megjelenése miatt többen számoltak azzal a lehetőséggel, hogy elmaradhat a karnevál. A szervezők azonban olyan alternatív megoldásokhoz folyamodtak, hogy a megszokottól eltérően ugyan, de augusztus 20. jelentőségéhez méltó ünnepély valósul meg 2020-ban is. Ezen túlmenően számos lehetőség adódik a látogatok előtt a cívisvárosban, ahol felavatták Szent István szobrát a nemrég átadott Dósa nádor téren.

Hajdú-Bihar megye más településein is színes programkínálattal várják az érdeklődőket, egyebek mellett volt Hortobágyi Hídi Vásár, míg Püspökladányban három különböző helyszínen három előadó ad koncertet az egészségvédelmi intézkedések betartása mellett.

Az ünnepi programkavalkád Debrecenben már szerdán kezdetét vette. A Kölcsey Központban látogatható Makoldi Sándor Égmérték című emlékkiállítása a körfolyosón, Boros Viola festőművész Saját éden II. kiállítása a Bényi Árpád teremben, valamint a Szomjazóművészek – kaktuszok és pozsgások kiállítása és vására. A kulturális rendezvényeket keresők felkereshetik a Művészetek sétányát a Nagyerdei parkban, valamint a Piac utcai kézművesvásárt.

A szervezők a gyermekek kikapcsolódására is gondoltak, hiszen a fiatalabbak részt vehettek az új Aquaticum Debrecen Strand „Táncol a strand!” programján, míg a vidámparkban reggeltől estig rendezik a Galiba Gyermekfesztivált.

Statikus karnevál

Augusztus 20-án, csütörtökön vette kezdetét a Debreceni Virágkarnevál „Másképp”. Reggel 8 órától tekinthetők meg az idei virágkocsik a Kossuth téren, valamint idén sem maradhatott el a hagyományos országzászló-felvonás és a kenyérszentelés. A nemrég átadott Dósa nádor téren nagy várakozást követően felavatták Szanyi Borbála Szent István-szobrát, amelyben közreműködött a Szent Efrém Férfikar, valamint Berecz András Kossuth-díjas énekes és mesemondó.

Az alkotás folyamata

A csütörtöki kínálatban is helyet kapott a kultúra, hiszen a Rózsa utcán népművészeti vásárt rendeztek, míg a Medgyessy sétányon a Virágzás – műterem a szabadban fantázianevű eseményt lehetett látogatni. Utóbbi jelentősége abban áll, hogy csaknem ötven cívisvárosi művész tette nyilvánossá alkotómunkájának folyamatát. A munka felénél dr. Horváth Péter helytörténeti kutató tartott tárlatvezetést, majd a kész munkákat dr. Puskás István kultúráért felelős alpolgármester mutatta be.

Este művészeti együttesek vonultak fel a Kölcsey Központtól a Nagyerdőig, míg a Nagyerdei parkban és a Nagy­erdei Szabadtéri Színpad előtti téren táncos flash­mobokat lehetett megtekinteni. Este hat órától viszont érdemes volt átlépni a „szabadtéri” kapuját, hiszen a megjelentek egy ősbemutatónak lehettek szemtanúi. Az Együtt 100 ünnepi tánc-pannót egy részben adták elő Trianon századik évfordulójának tiszteletére, mely esetében nem csak a békediktátum évfordulója centenáriumi.

A történelmi Magyarország tájegységeinek elfeledett folklórkincseit életre keltő Debreceni Népi Együttes 70, a Főnix Táncegyüttes pedig 30 éves, amelyek fennállása együttesen szintén 100 évet ad ki.

Fotó: Napló-archív

Tíz virágkocsi kiállítva

Idén a virágkocsik a hagyománytól eltérően nem vonultak végig Debrecenben, de azok a Kossuth téri kiállítást követően péntektől vasárnap éjfélig a II. János Pál pápa téren is szemügyre vehetők.

Ebben az évben összesen tíz virágkompozícióban lehet gyönyörködni, melyek közül egy a már hagyományosnak számító Szent Koronát ábrázolja. Ezek mellett többek között trianoni, Debrecen városát a főnix jelképével megjelenítő, Hajdúszobosz­ló örökségét bemutató és Szent László örökségét szimbolizáló virágkocsi is megtekinthető.

Programok a megyében

Püspökladányban augusztus 20-án 20 óra 30 perctől három helyszínen három neves előadóművész szórakoztatta a közönséget. A művelődési központ mögötti szabadtéri színpadon Bereczki Zoltán, a strandfürdő előtti füves területen Dér Heni, az Újtelepen, a Gárdonyi utca 47. szám alatt Kökény Attila lépett a közönség elé. Hortobágyon ismét megrendezték a Hídivásárt augusztus 20–23-a között a Kilenclyukú híd mellett. Az eseményhez népművészeti bemutatók és hagyományőrző műsorok is kapcsolódnak.

Nyíradonyban augusztus 20-án, fél 5-től ünnepi programokkal és kenyérszenteléssel emlékeztek a Harangi Imre Rendezvénycsarnok előtti parkban. Ekkor avatták a Nemzeti Összetartozás Emlékhely szoborparkjának következő alkotását: IV. Béla mellszobrát. Nyírábrányban augusztus 20-án pontgyűjtő fogathajtó verseny volt, amit kenyérszentelés, főzőverseny, libafogó verseny is kísért.

SZG, KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában