Tisztelgés

2020.08.24. 10:31

Felavatták IV. Béla szobrát Nyíradonyban

Második honalapítónk mellszobrával bővült a Harangi Imre Rendezvénycsarnok előtti szoborpark.

Fotó: Molnár Csilla

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén a Nyíradonyi Pávakör ünnepi dalcsokra nyitotta az ünnepséget. A Kisliget Néptáncegyüttes műsora után Tasó Béla polgármester mondta el ünnepi beszédét, s IV. Béla királyt nemcsak a haza, hanem Nyíradony alapítójaként is emlegette.

A Nyíradonyi Pávakör ünnepi dalcsokorral készült | Fotó: Molnár Csilla

Tasó László országgyűlési képviselő ünnepi szónoklatából kiderült, első apostoli királyunk és védőszentünk alkotását megpróbálták az évszázadok, de a magyaroknak mindig ez jelentette az egyetlen járható utat, melyről ha néha le is térítették népünket, de mindig voltak akik visszavezették ide a nemzetet.

Tasó László országgyűlési képviselő | Fotó: Molnár Csilla

Suszter Szabolcs református lelkész, Papp Miklós görögkatolikus parókus és Szaplonczay Márk diakónus áldották és szentelték meg az új kenyeret, amelyből fogyaszthatott minden jelenlévő.

Suszter Szabolcs református lelkész, Szaplonczay Márk diakónus és Papp Miklós görögkatolikus parókus | Fotó: Molnár Csilla

Ezután Tasó László országgyűlési képviselő és Tasó Béla polgármester leplezték le a szoborpark legújabb alkotását, IV. Béla mellszobrát, amelyet Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készített. Az alkotást a jelenlévő egyházi képviselők megáldottak és megszenteltek.

Tasó Béla polgármester | Fotó: Molnár Csilla

Így készült az alkotás

IV. Béla szobrának elkészültét komoly kutató munka előzte meg, amelyben az alkotót művészettörténész testvére segítette. – Ebben a korban még konkrét ábrázolások nem, vagy alig születtek nagy királyainkról, így a leírásokra, krónikákra hagyatkoztam. Mivel a tatárjárás időszaka, egy igen gondterhelt időszak volt, a király tekintetében igyekeztem ezt az érzést megjeleníteni – avat be Juha Richárd alkotásának üzenetébe. Az alkotási folyamatról faggatózva kiderül, hogy először agyagminta születik, az apróbb részleteket viaszban mintázza meg a művész, majd viaszvezetéses bronzöntés technikájával kiönti a bronzmester. – Végezetül a szobor megkapja a patináját, mely IV. Béla esetében kicsit aranylóbbra sikerült. Az eddig elkészült öt király-portré és a turul szobor alatt egyaránt süttői mészkő található, mely tipikusan magyar kőzet, ebből épült az országház is – zárta gondolatait a szobrászművész.

Molnár Csilla

Borítókép: Juha Richárd és alkotása, VI. Béla mellszobra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában