Kultúrliget az Ady parkban

2020.08.12. 13:26

Átadták az első konténerkönyvtárat Debrecen belvárosában

Kulturális és közösségi színtérként is funkcionál a Méliusz Könyvtár új szolgáltatása.

Fotó: Kiss Annamarie

Az országos szinten is egyedülálló kezdeményezésről a Méliusz-könyvtár igazgatója, dr. Kovács Béla Lóránt beszélt szerda délelőtt az Ady parkban, az ott elhelyezett konténerkönyvtár előtt. Mint elmondta, március 18-án lett volna a konténerkönyvtár eredeti átadása, épp egy nappal azelőtt, hogy a járványhelyzet miatt be kellett zárniuk. Az igazgató kiemelte, Vranyecz Tünde igazgatóhelyettes ötlete alapján olyan városrészi projekt valósulhatott meg, melynek célja a helyi kisközösségek támogatása, könyvtári és közösségi szolgáltatások létrehozása.

Dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója | Fotó: Kiss Annamarie

– Olyan közösségi teret kellett megalkotnunk, mely két szempontból is mobil. Egyrészt azért, mert bármikor, bármilyen helyszínre kivihető, másrészt olyan gyűjteménye van, mely nem pótkönyvtárként, hanem a Debrecenben már jól kialakított könyvtárhálózat új szolgáltatásaként értelmezendő. Kovács Béla Lóránt hozzáfűzte, az Ady parkban található konténer olyan mobil tér, amely átalakítható helyi kiállításra és rendezvényre is.

„A Deszka vagy a Campus Fesztivál esetén például az eseménynek megfelelő tematikájú könyvek kerülhetnek a közönség kezébe”

– magyarázta a Méliusz vezetője, majd megjegyezte, a konténerkönyvtár mindig a városrész igényeinek fog megfelelni.

Fotó: Kiss Annamarie

Nemzetközi érdeklődés

Dr. Kovács Béla Lóránt hangsúlyozta, a projekt megvalósításához kiemelt belsőépítészeti kreativitásra volt szükség, ami miatt már nemzetközi érdeklődésre is számot tart a konténerkönyvtár, többek között

a hadsereg foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy hogyan juthat ki az egyedülálló szolgáltatás olyan helyekre, ahol a honvédek szolgálnak.

– Büszke vagyok arra, hogy valami olyat tudtunk létrehozni, ami a kínaiakat és az olaszokat is egyaránt érdekli, de több belföldi meghívást is kaptunk a az új könyvtár bemutatására – fogalmazott a Méliusz-könyvtár igazgatója, majd hozzáfűzte, Baranya megyéből már az iránt is érdeklődtek, hogy hogyan lehet oktatási célból használni az új szolgáltatást.

A konténerkönyvtár kialakítása Andó Anett belsőépítész munkája, aki az ünnepélyes átadón mondta el a legfontosabb tudnivalókat a belső kialakításról. – Míg a veterán és az X-generáció rendszeresen járt könyvtárba, az Y és a Z-generáció már a számítógép és az internet világában él, ezt a könyvtár fejlesztésénél is figyelembe kell venni és új funkciókat kell bevezetni. A szakember kitért arra, is hogy nemzetközi szinten a könyvtárak kulturális központok is, Magyarországon pedig egyedülálló, hogy a konténerkönyvtár létrejött. A belsőépítészeti szempontokról Andó Anett elmondta, hogy egy bárhol elhelyezhető, extra szolgáltatásokkal rendelkező mobilkönyvtárat hozzanak létre. A frontális homlokzat üvegből van, ezáltal a külső és a belső tér egységet alkot. – Belül egy többfunkciós teret alakítottunk ki beülőfülkével, számítógépes szolgáltatásokkal és tárolóelemekkel, így arra is alkalmas, hogy különböző workshopokat, előadásokat is fogadjon – magyarázta a szakember.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában